Buitenland
NOS

Historische uitspraak in China: lesbische vrouw wint voogdijstrijd over dochter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Historische uitspraak in China: lesbische vrouw wint voogdijstrijd over dochter

In China heeft een lesbische vrouw een voogdijzaak gewonnen, waarbij ze bezoekrechten heeft gekregen voor haar dochter. Dit is een belangrijke mijlpaal voor LHBTI-rechten in het land, waar er nauwelijks wetgeving bestaat rond het ouderschap van paren van hetzelfde geslacht.

Video niet beschikbaar

De zaak betreft een dochter die werd geboren uit de eicel van de voormalige partner van de vrouw, maar door haar werd gedragen en opgevoed. Na het verbreken van hun relatie stond de biologische moeder de meemoeder niet langer toe om contact te hebben met het kind. Vorige maand veranderde dit, toen de meemoeder haar dochter voor het eerst in vier jaar mocht zien. De rechter kende haar officieel bezoekrecht toe.

Geen juridische erkenning van twee moeders

Deze uitspraak is bijzonder, omdat China geen wetgeving heeft die het ouderschap van paren van hetzelfde geslacht erkent. Zoals China-correspondent Garrie van Pinxteren uitlegt: "In China wordt degene die het kind baart automatisch als enige moeder geregistreerd. Er is geen wet die erkent dat twee moeders allebei de ouder kunnen zijn, zoals dat in bijvoorbeeld Nederland wel kan."

Hoewel de uitspraak een belangrijke stap lijkt, benadrukt Van Pinxteren dat de strijd voor deze meemoeder nog niet voorbij is. Ze heeft namelijk geen toegang gekregen tot het broertje van haar dochter, die genetisch verwant is maar door haar ex-partner werd gebaard. "De uitspraak lost dus niet alle problemen op voor homoseksuele en lesbische stellen", merkt Van Pinxteren op.

Waarom nu deze uitspraak?

Sommigen speculeren dat de uitspraak kan passen binnen de bredere demografische doelen van China, dat kampt met dalende geboortecijfers. Dit zou mogelijk de reden zijn dat rechters wat soepeler worden in familiezaken, zelfs wanneer het om LHBTI-gezinnen gaat.

De uitspraak van de rechter, die een lesbische vrouw bezoekrecht toekent voor haar dochter, is een opmerkelijke ontwikkeling voor LHBTI-rechten in China. Hoewel het een kleine overwinning is, blijft de juridische situatie voor regenbooggezinnen in het land ingewikkeld en is verdere wetgeving nodig om hun rechten volledig te beschermen.

China

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie