Groot protest tegen seksueel geweld in Egypte: gaat er verandering komen in het land?
- Nieuws
- Groot protest tegen seksueel geweld in Egypte: gaat er verandering komen in het land?
In Egypte zorgt een verkrachtingszaak voor een groot protest tegen seksueel geweld. Deze keer worden betogers bijgestaan door diverse lagen uit de samenleving, en ook de overheid lijkt meer aan de kant van de betogers te staan. Betekent dit het einde van de patriarchale sfeer in Egypte, waarin seksisme genormaliseerd is? In De Nieuws BV praten Laila Ait Baali en Rena Netjes over de veranderingen in het land.
Video niet beschikbaar
Twee hashtags nemen de Egyptische sociale media over: 'Luister naar de stem van Egyptische vrouwen' en 'waar is de gerechtigheid voor Egyptische vrouwen'. De hashtags werden in het leven geroepen nadat bleek dat één man talloze vrouwen seksueel aangevallen zou hebben.
Het begon onschuldig, een man deelde het verhaal van een goede vriendin op Facebook waarin zij vertelde hoe zij seksueel was aangevallen door de Egyptische Ahmed Bassam Zaki (22). Nadat hij het had gepost op Facebook, kreeg hij talloze berichten binnen van andere vrouwen die ook door dezelfde Zaki waren aangevallen.
Verandering
Opnieuw komen betogers in opstand tegen seksueel geweld in het land tegen vrouwen. Wat er dit keer zo bijzonder is: het protest klinkt van alle kanten. Egyptische vrouwen zijn namelijk vaker de straat op gegaan om te protesteren, maar voorheen klonk het geluid vooral alleen vanuit de vrouwelijke activistenhoek.
Ditmaal lijkt het alsof de hele samenleving het genoeg vindt hoe seksisme zo genormaliseerd wordt in het land. De vrouwen krijgen steun vanuit verschillende lagen: ouderen, jongeren, jongens en mannen, maar ook de overheid laat zich nu meer zien aan de kant van de vrouwen.
Nieuwe wet
Zo werd Zaki bijvoorbeeld vrij snel opgepakt na alle beschuldigingen tegen hem. Hij zit nog steeds vast en wacht nog het oordeel af of hij zijn voorarrest verder moet uitzitten. De hoogste Islamitische autoriteit van Egypte, in handen van de overheid, heeft een boodschap naar voren gebracht: 'De kleren van vrouwen, wat die ook zijn, vormen geen excuus om hun privacy, vrijheid, of waardigheid aan te vallen.'
Verder ligt er een wet klaar wat ervoor zou moeten zorgen dat vrouwen anoniem hun aangifte kunnen doen én ook anoniem kunnen blijven, tenzij de gegevens worden opgevraagd bij de rechter en het toegekend wordt. De hoop is dat de wet wordt aangepast waarin duidelijk wordt wanneer iets een verkrachting is.
Strijd
Vooral de vrouwen stellen zich strijdbaarder op deze keer, zij pikken het nu echt niet meer. Laila Ait Baali, directeur WO=MEN Dutch Gender Platform, zegt dat wij de strijdbaarheid niet moeten onderschatten. Zij denkt dat de huidige beweging zelfs voor een kanteling zou kunnen zorgen in Egypte.
Rena Netjes, Arabist en voorheen correspondent Egypte en Libië, is ook heel erg hoopvol over deze beweging, maar is nog wel voorzichtig hierin. Betekent dit dan eindelijk het einde van de patriarchale sfeer in Egypte waarin seksisme genormaliseerd is?