Buitenland
NOS

'Verenigd Koninkrijk neemt vlucht naar voren' in aanpak vrouwenhaat als ideologisch extremisme

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verenigd Koninkrijk neemt vlucht naar voren' in aanpak vrouwenhaat als ideologisch extremisme

Minister van Binnenlandse Zaken in het Verenigd Koninkrijk, Yvette Cooper, wil vrouwenhaat aanpakken. De Britse regering wil over het algemeen de groei van ideologisch extremisme aanpakken en voegt nu vrouwenhaat toe aan deze categorie. Cooper noemt vrouwenhaat een van de ideologische trends die 'een bedreiging vormen voor de democratie.'

De Nederlandse aanpak van geweld tegen vrouwen

Video niet beschikbaar

Het gaat voornamelijk om een zogenoemde incel-cultuur, van mannen die zichzelf "involuntarily celibate" noemen, onvrijwillig celibatair. De incel-beweging is uitgegroeid tot radicale internetcultuur die zich al ongeveer 10 tot 15 jaar anti-emancipatoir uiten en kritiek op vrouwen in het algemeen hebben. Ze pleiten voor een traditionele rolverdeling tussen man en vrouw en denken dat met de emancipatie van vrouwen, de positie van mannen in het geding komt. In het Verenigd Koninkrijk wordt al langer gewaarschuwd voor de toenemende haat en geweld tegen vrouwen, zowel online als offline.

Recht

Renée Römkens, tot vorig jaar bijzonder hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam, vindt het verstandig dat de Britse overheid op deze manier de vrouwenhaat gaat aanpakken. "De incel-beweging ziet het alsof hun iets wordt ontnomen, alsof ze recht hebben om seks te hebben met vrouwen. Ik denk dat het onderscheid belangrijk is tussen een wens om seks te hebben, die volstrekt normaal en gezond is, en het idee dat je daar recht op hebt." De benadering om misogynie, vrouwenhaat, als ideologisch extremisme te behandelen zit al langer in de pijplijn zegt Römkens. Het Verenigd Koninkrijk "neemt een vlucht naar voren" vult ze aan, om als land dat niet bij de Europese Unie hoort er wat aan te doen. De Britse overheid wil ideologische trends en oorzaken van radicalisering van jongeren in kaart brengen. "Het recht is een neerslag van een collectieve moraal, oftewel in het recht wordt vastgelegd wat je als samenleving aanvaardbaar en onaanvaardbaar vindt en aan welke spelregels we ons moeten houden." Het is de bedoeling dat de oproep tot geweld of discriminatie van vrouwen strafbaar wordt gesteld in het Verenigd Koninkrijk.

Nederlandse aanpak

In Nederland staat iets soortgelijks in het wetboek van strafrecht. In artikel 137d wordt de combinatie van aanzetten tot haat, aanzetten tot discriminatie of aanzetten tot geweld op grond van onder andere geslacht strafbaar gesteld. Het is niet duidelijk hoe groot de groep 'incels' in Nederland is. Er is nog werk aan de winkel voor de Nederlandse overheid vindt Römkens: "Ik ben van mening dat Nederland hierin nogal terughoudend reageert. We hebben een zelfbeeld waarin zelfgenoegzaamheid de boventoon heeft. Nederland bungelt in een heel aantal opzichten in Europees verband in een midden- of onderste groep als het gaat om emancipatie."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie