Buitenland
NOSNTR

'Het moet nou eens een keertje gebeuren na 42 jaar', zegt nabestaande van IKON-journalist

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het moet nou eens een keertje gebeuren na 42 jaar', zegt nabestaande van IKON-journalist

Ruim 42 jaar na de moord op Nederlandse IKON-journalisten in El Salvador komen de verdachten voor de rechter. De vier journalisten, Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag van de voormalige omroep IKON, liepen in 1982 in een hinderlaag van het regeringsleger en werden toen doodgeschoten. De verdachten werden twee jaar geleden al opgepakt. Nu volgt er eindelijk een rechtszaak.

Na 42 jaar rechtszaak voor moord op IKON-journalisten in El Salvador

Video niet beschikbaar

"Het moet nou eens een keertje gebeuren na 42 jaar", zegt Sonja ter Laag, zus van de overleden geluidsman Hans ter Laag. Dat de rechtszaak er eindelijk komt is "groot en goed nieuws" volgens haar, maar ze is ook nog een beetje terughoudend. De twee verdachten die zullen voorkomen in de zaak, hebben al een aantal keer beroep aangetekend. Dat vertraagt het juridische proces. De mannen zijn al op leeftijd, de oudste is 92 jaar oud. Ter Laag hoopt dat ze levend nog berecht worden.

Hoofdverdachten

In totaal zijn er drie hoofdverdachten, maar slechts twee zijn er aangehouden. Dat zijn oud-minister van Defensie José Guillermo García en voormalige politiechef Francisco Antonio Morán. Vanwege gezondheidsredenen zitten ze vast in een ziekenhuis.

De derde verdachte, oud-kolonel Mario Adalberto Reyes Mena, is nog op vrije voeten in de Verenigde Staten. In de jaren '80 is hij getrouwd met een Amerikaanse vrouw en heeft hij het Amerikaanse staatsburgerschap verkregen. "Hij loopt vrij rond, maar staat wel op pagina van Interpol. Om hem uitgeleverd te krijgen aan El Salvador heeft nog voeten in de aarde" zegt Ter Laag. Reyes Mana zou verantwoordelijk zijn geweest voor de afspraken rondom de moord en bevel hebben gegeven voor het bloedbad.

Recht moet spreken

Sonja ter Laag is van plan om naar El Salvador te gaan voor de rechtszaak. "Ik wil de verdachten, de daders in mijn ogen, recht aankijken", zegt ze. Precies veertig jaar na de moord is ze ook naar het land gegaan om te herdenken en om de zaak aandacht te geven. Ze heeft toen een verklaring afgelegd bij de rechter, en dat heeft veel indruk gemaakt: "Het was een heel persoonlijk gesprek, ze wilden weten wie Hans was, wat hij voor mij betekende. Ik heb ook foto's laten zien van vroeger."

De rechter kreeg hierdoor een beter beeld aldus Ter Laag: "Na veertig jaar is het nog geen vergeten zaak, in tegendeel zelfs. Voor veel familieleden, waaronder ikzelf, zijn de herinneringen, het gemis en het verdriet steeds groter geworden. Het is nooit minder geworden in ieder geval, en daar hebben we een heel goed gesprek over gehad." Sonja ter Laag vindt het triest dat haar vader deze zaak niet meer meekrijgt, hij overleed vorig jaar. Het is nog niet bekend wanneer de verdachten voor de rechter verschijnen.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie