Moord op journalist in Mexico, persvrijheid wederom in het geding
- Nieuws
- Moord op journalist in Mexico, persvrijheid wederom in het geding
In Mexico is een misdaadjournalist gedood, terwijl hij al door de politie werd beveiligd. Mexico staat bekend als een van de gevaarlijkste landen ter wereld om te werken als journalist. Correspondent Boris van der Spek vertelt vanuit Mexico-Stad wat deze moord voor de persvrijheid in het land betekent.
Mexicaanse burgerjournalist gedood in Celaya
Video niet beschikbaar
De journalist is in Celaya vermoord. Het gaat om Alejandro Martinez, een bekende burgerjournalist die met zijn eigen Facebookkanaal ongeveer 300.000 volgers had. Hij doet verslag over Celaya, een van de meest gewelddadige steden op aarde, gekeken naar het moordaantal vergeleken met het inwonertal. Kartels hebben de macht in de stad. En niet alleen journalisten, maar ook politici worden vermoord vertelt Boris van der Spek, correspondent Midden-Amerika, in het NOS Radio 1 Journaal.
Eerdere bedreigingen
Martinez werd al eerder bedreigd en overleefde zelfs al een aanslag. Vanwege deze bedreigingen werd hij beveiligd door de politie. Desondanks is de beschieting hem toch fataal geworden. De beveiliging was erbij op het moment van de aanslag.
Moord op een journalist is geen zeldzaam fenomeen in Mexico. "Het zegt veel over de persvrijheid in Mexico. Onder de huidige president zijn in de afgelopen zes jaar tientallen journalisten vermoord", vult Van der Spek aan. In sommige delen van Mexico zijn er een soort 'verstilde zones' ontstaan, zonas silenciadas, waar geen journalisten zijn omdat het té gevaarlijk is om hun werk daar uit te voeren. Van der Spek: "Niemand durft nog te werken. Het zijn vaak de lokale journalisten die verslag doen van misdaad. Zij zijn doelwit van de kartels, die niet van aandacht houden."
Persvrijheid
"De huidige president hoort de bedreigingen tegen de pers aan, maar neemt ze niet erg serieus" aldus correspondent Midden-Amerika. Hij vervolgt: "De perspectieven voor de pers zijn niet goed hier in Mexico. De macht van de kartels groeit en de risico van het vak neemt dus toe." President Andrés Manuel López Obrador (AMLO) wordt opgevolgd door Claudia Sheinbaum, lid van zijn partij. Van der Spek voorspelt dat deze nieuwe president waarschijnlijk weinig gaat veranderen aan de onveilige situatie voor journalisten.
De Olympische Spelen bij NPO Radio 1
Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.
Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.