Buitenland
BNNVARA

George Washington waarschuwde al voor polarisatie: 'De kwade geest van de partijpolitiek'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. George Washington waarschuwde al voor polarisatie: 'De kwade geest van de partijpolitiek'

Polarisatie en politieke verdeeldheid zijn een zeer actueel thema in Amerika. Daarnaast is dit hét thema van de vierde aflevering van Welkom in Washington. In deze podcast reist Amerikajournalist Laila Frank door de Verenigde Staten met de afscheidsbrief van George Washington onder haar arm. Wat is er geworden van het Amerika dat hij hoopte en vreesde? En specifiek: wat waren zijn waarschuwingen rondom polarisatie?

Video niet beschikbaar

De eerste president van Amerika, George Washington, waarschuwde al voor polarisatie. Dat noemde hij 'de kwade geest van de partijpolitiek'. Washington hield namelijk niet van politieke partijen, legt Laila Frank uit: "Hij was ook de enige president van Amerika die niet het label 'republikein' of 'democraat' had. Hij zei, 'ik ben er voor alle Amerikanen'. Tegelijkertijd zag hij de opkomst van politieke partijen. Hij dacht dat partijen altijd het eigen belang boven het belang van het geheel zouden plaatsen."

Tweepartijensysteem

Toen George Washington president was, waren de staten van Amerika nog niet zo lang verenigd. Kortom: hij waarschuwde ervoor dat een tweepartijensysteem het land uit elkaar zou kunnen drijven. Bovendien was hij er bang voor dat één partij aan de macht zou kunnen komen en geweld zou kunnen gebruiken. Maar is een land zonder politieke partijen wel bestuurbaar? Frank: "Hij dacht vanuit het ideaal dat je kunt besturen voor het geheel. Politieke partijen waren daarin de vijand."

Lisa en Lou

Voor de podcast Welkom in Washington kwam Laila Frank terecht in New Smirna Beach, Florida. Deze parel aan de oostkust is een plek waar Frank zich meteen thuis voelde: "Mensen willen gewoon een fijn leven hebben en ze gunnen elkaar iets." Daar ontmoet Laila twee politieke tegenpolen: Lou en Lisa. Lou is een republikein die je met de ogen dicht makkelijk zou kunnen voorstellen: een man met een rode MAGA-pet. Lisa is een liberaal met een lange vlecht en in baggy broek.

Landelijk gezien zijn Lisa en Lou het nergens over eens. Van abortus tot de oorlogen in Gaza en in Oekraïne, en van immigratie tot klimaat: ze kunnen het nergens over eens worden. Behalve als het lokale onderwerpen betreft. Het dorp waarin zij wonen wordt namelijk bedreigd door het grote geld: investeerders die wel iets in deze mooie kustplaats zien. Lou en Lisa willen dat het dorp behouden blijft. Zij zeggen allebei dat ze alleen willen groeien op een ecologisch verantwoorde manier. Op lokaal gebied vormen Lou en Lisa een front.

Frank noemt dit de meest hoopvolle aflevering van de podcastserie: "Soms ben je het niet overal over eens. Maar je kunt nog steeds naar elkaar willen en blijven luisteren."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Luister hier alle afleveringen

Welkom in Washington | Laila Frank in Amerika

Welkom in Washington | Laila Frank in Amerika

Ster advertentie
Ster advertentie