Wat Nederland kan leren van de Duitse corona-aanpak
- Nieuws
- Wat Nederland kan leren van de Duitse corona-aanpak
Duitsland heeft een relatief lager sterftecijfer en maakt zich geen zorgen om IC-bedden. Hoe komt het dat onze oosterburen de corona-uitbraak beter onder controle lijken te hebben? Otto Fricke: "We willen zekerheid."
Video niet beschikbaar
Volgens Otto Fricke, lid van de Duitse Bondsdag voor de liberale FDP, gaat het niet om één ding waardoor de situatie in Duitsland beter onder controle is.
Fricke: "Het is zeker belangrijk, dat we al heel vroeg hebben gerealiseerd dat we met corona een probleem zouden hebben. Dus is de verspreiding van de besmetting niet op dezelfde manier gebeurd als in andere landen. Daardoor hebben we vroeger kunnen reageren."
'Kontrolieren' en reageren
"Het tweede is het typische Duitse 'kontrolieren'. Testen worden vaker gedaan zeker nog niet vaak genoeg, maar beter dan in andere landen. Daardoor weten wel vroeger hoeveel mensen besmet zijn en wie is besmet. We hebben minder anonieme besmettingen dan andere landen. En dan kun je beter reageren."
Fricke: "Het laatste is discipline. Dat is ook typisch Duits, als de regels van de overheid er zijn, dan volgen we dat ook." Duitsers zullen zich één of twee dagen afvragen of het nodig is, zegt Fricke, "maar zoals een Duitser is: dan houdt hij zich eraan."
'Je weet maar nooit' of 'Dat zien we wel'
Annette Birschel, correspondent voor verschillende Duitse media in Nederland voegt daaraan toe dat de Duitse regering snel had gereageerd: "Ze hadden testen liggen, ze hebben laten produceren, ze hebben meteen ingekocht." Daar door konden mensen die besmet zijn met het virus snel worden achterhaald en worden geïsoleerd waardoor het virus zich minder snel kon verspreiden.
Volgens Birschel is het onderdeel van de Duitse mentaliteit dat zij altijd voorbereid willen zijn: "We willen ons beschermen. Het verschil tussen Nederlanders en Duitsers is, in Duitsland wordt gezegd 'je weet maar nooit' terwijl Nederlanders zeggen 'dat zien we dan wel' en 'dat zal wel meevallen'. En in dit geval zie je het verschil in hoe je zoiets aangaat."
IC-bedden in Duitsland
Dat verschil is ook zichtbaar in het aantal IC-bedden dat beschikbaar is in Duitsland. Daar zijn er 34 bedden beschikbaar per 100.000 inwoners beschikbaar, vertelt Birschel, waar dat er in Nederland 7 bedden zijn voor hetzelfde aantal inwoners.
Birschel zegt dat de Duitse mentaliteit niet altijd beter is dan de Nederlandse: "Nu staat Duitsland er prachtig voor met al die IC-bedden, maar daarvoor werd Duitsland internationaal bekritiseerd op het dure gezondheidssysteem, met name om de hoeveelheid IC-bedden."
Waren bezuinigingen verstandig?
Fricke: "We willen zekerheid hebben. We willen niet een risico hebben, we willen niets verliezen. Als we ziek zijn, willen we zeker weten dat er genoeg bedden zijn."
Wanneer een Duitser ziek is, kan die gelijk naar een internist, zonder een verwijsbrief van de huisarts. Dat, en het aantal IC-bedden, maken onder andere het dat het gezondheidssysteem in Duitsland erg duur is.
"Maar die vrijheid om zelf naar een internist te gaan, die willen ze houden", zegt Birschel. Volgens haar zullen de systemen zoals we die in Nederland en Duitsland kennen beide wel moeten aanpassen: "Ergens moeten die systemen elkaar op een middenniveau treffen. Dan zal het debat in Nederland beginnen of de bezuinigingen in Nederland wel zo verstandig waren. Daardoor waren er nu te weinig middelen."