'Ik heb in tien jaar niets zien veranderen in de kledingindustrie'
- Nieuws
- 'Ik heb in tien jaar niets zien veranderen in de kledingindustrie'
[KRO-NCRV] Deze week was in een serie reportages op NPO Radio 1 te horen hoe het er voor staat in de kledingindustrie in Cambodja. Verslaggever Roy Heerkens kwam voor de serie Het Kledingcomplex terug met zorgelijke berichten over de kledingindustrie: slechte gebouwen, hoge werkdruk, intimidatie en geen pauze voor medewerkers. De lijst is eindeloos.
Bekijk hier de compilatie van reportages van Roy Heerkens
"Ik denk dat de reportage een goed beeld geeft van de problemen en uitdagingen die wij tegenkomen in de textielindustrie", zegt Jeroen van Dijken in De Ochtend op NPO Radio 1. Van Dijken is secretaris van de Raad Nederlandse Detailhandel en VGT, maar spreekt namens de hele branche over dit onderwerp. "Niet alleen in Cambodja, maar ook in landen als India, Bangladesh en China kom je deze problemen tegen. Vakbonden worden actief tegengewerkt door werkgevers. Zodra een groep zich verenigt, wordt de hele groep ontslagen en zo krijgt ook de vakbond een slechte naam. Daar werken we nu heel hard aan, want dat is de enige manier om voor werknemers op te komen."
Lees ook: Misstanden in Cambodjaanse fabriek C&A
De overheden in productielanden werken ook niet altijd mee, zegt Van Dijken. "Die verzinnen soms wetten om de macht van vakbonden in te perken. Daar kan de Nederlandse overheid wat aan doen, zij moet de overheden in die landen aanspreken."
SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt dat er meer gedaan moet worden aan deze misstanden. "Men zit er wel voldoende op, maar er verandert niet genoeg. Ik heb even meegeschreven", zegt ze. "Slechte gebouwen, hoge werkdruk, intimidatie, geen pauze, fysieke ongevallen, slechte contracten, onvoldoende loon, de lijst lijkt oneindig te zijn. Ik doe al tien jaar dit onderwerp in de Tweede Kamer, maar ik heb het nog geen spat zien veranderen."
Sharon Gesthuizen
Van Dijken is het daar niet mee eens. "Er is niet niks verbeterd, maar er zijn nog steeds veel problemen. We zijn in Bangladesh volop bezig met het verbeteren van veiligheid in fabrieken. Op sommige plekken zijn we heel succesvol geweest bij de aanpak van kinderarbeid. Veel problemen zijn nog niet opgelost, maar ik heb er wel vertrouwen in dat we het kunnen oplossen. Maar daar zullen we nog vele jaren voor nodig hebben."
Bekijk hier het gesprek met Jeroen van Dijken