Ruben Terlou over China en AI: 'Het is te laat voor een opstand'
- Nieuws
- Ruben Terlou over China en AI: 'Het is te laat voor een opstand'
Fotograaf Ruben Terlou onderzocht voor het tweede seizoen van zijn documentaireserie De wereld van de Chinezen de invloed die China op het wereldtoneel heeft. In Nooit Meer Slapen vertelt hij dat hij, toen hij in september in China was, schrok van de ideologische staat waarin het land verkeert: "Het voelde heel verstikkend, met overal camera’s en gezichtsherkenning."
Ruben Terlou (documentairemaker en fotograaf) - Nooit meer slapen
Matrixborden
Terlou kwam in september terug in China, nadat hij vier jaar lang daar niet was geweest: “Ik schrok heel erg van de staat van China. Het voelde heel verstikkend, met overal camera’s en gezichtsherkenning. Ik kwam hele bizarre dingen tegen”, vertelt hij. Een voorbeeld daarvan kwam hij tegen terwijl hij op de snelweg reed: “Er hing daar een matrixbord, waarop waarschuwingen stonden voor specifieke kentekennummers. Daarop stond dan: ‘Je wordt ervan verdacht dat je te vermoeid aan het rijden bent, bij de volgende ruststop moet je eraf.’ Dat is de werkelijkheid daar.”
Al zou je de hoop vestigen op al die jonge mensen, ze krijgen de kans niet om een georganiseerde opstand te organiseren.
'Te laat voor georganiseerde opstand'
"En heel veel jonge mensen die ik daar spreek zijn niet blij met hoe het nu gaat en die zijn niet blij met de grote leider", vervolgt hij, "want zij voelen de beperking, zij voelen de repressie, ze zijn niet gek. Telkens als zij iets over de wereld willen lezen, echte, werkelijke dingen, moeten zij de ‘Chinese firewall’ beklimmen. Dan moeten ze een VPN gebruiken, maar daar kan je eigenlijk voor bestraft worden."
Dat belet de jonge Chinezen er niet van om hun verhaal met Terlou te delen: "Ze durfden daar wel vrij openlijk over te praten, privé. Maar ze kunnen dat niet posten of daar iets mee doen. Die camera’s die je daar overal ziet, zorgen ervoor dat het nu nog heel moeilijk om je in China te organiseren. Dus al zou je de hoop vestigen op al die jonge mensen, ze krijgen de kans niet om een georganiseerde opstand te organiseren. Dat gaat gewoon niet meer lukken, het is daar te laat voor. Het is te hoog technologisch geworden."
Nooit eerder gezien
"Ik denk ook dat we dat nog nooit in de wereldgeschiedenis hebben gezien. Dat je niet alleen een autocratisch, misschien wel dictatoriaal regime hebt, maar dat dat ook samengaat met kunstmatige intelligentie, en dat op een enorme schaal. Dat kunnen wij hier ons niet voorstellen, dat zit zo geraffineerd in elkaar. Alle systemen zijn aan elkaar gelinkt. Je bent ook totaal afhankelijk van al die systemen. Je bent ervan afhankelijk om je te bewegen, om je te uiten, om te betalen, om wat dan ook, en alles kan bijgehouden worden." Juist daarom ziet Terlou geen ruimte voor een ideologische verandering in China. "Daar is het te laat voor." Waar we dan wel op moeten hopen voor die verandering? "Ik weet het niet."
Gerelateerde podcast
Nooit meer slapen
Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag
Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.
Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.