Onduidelijkheid over type raket dat Rusland heeft afgevuurd
- Nieuws
- Onduidelijkheid over type raket dat Rusland heeft afgevuurd
Het Oekraïense leger meldt dat Rusland een langeafstandsraket heeft afgevuurd op de Oekraïense stad Dnipro. De autoriteiten in de Oekraïense stad melden dat er tot nu toe twee gewonden zijn gevallen. De Russische raketaanval komt een paar dagen nadat Oekraïne voor het eerst geavanceerde raketten van Amerikaanse afkomst op doelen diep in Rusland afvuurde.
Video niet beschikbaar
Er is nog onduidelijkheid over het type raket dat is gebruikt. Volgens Oekraïense media gaat het om een RS-26 Rubezh raket die Rusland in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en voor het eerst is ingezet. Correspondent Midden- en Oost-Europa, Christiaan Paauwe, licht toe waarom de inzet van het wapen opvallend is: "Deze raketten zijn bedoeld om kernkoppen te dragen."
Verdere escalatie
Volgens defensiespecialist aan het Haags Centrum voor Strategische Studies, Peter Wijninga, is het niet zo bijzonder dat raketten kernkoppen kunnen dragen. "Het merendeel van raketten is ertoe in staat dat er nucleaire wapens op geplaatst kunnen worden." Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, wil niks over de inzet van een intercontinentale raket zeggen. President Zelensky zegt daarentegen dat op basis van de snelheid en de hoogte van het wapen dat het waarschijnlijk gaat om een intercontinentale raket. Christiaan Paauwe: "Het lijkt vooral een volgende stap op de 'escalatieladder'." Deze aanval was een reactie op de aanval van Oekraïne eerder deze week. Toen kreeg het land toestemming van westerse bondgenoten om raketten met een groter bereik in te zetten tegen doelen in Rusland. Het zat er dus aan te komen, zegt Wijninga: "Er wordt regelmatig gedreigd vanuit Rusland met allerlei nucleaire vergeldingen, tot nu toe is er niks van gekomen, deze raket is een stapje in hetzelfde proces."
Show of force
Wijninga vindt het bijzonder dat de Russen dit signaal sturen: "Het is duidelijke een beetje een 'show of force', met mogelijk dodelijke gevolgen." Maar het is niet alleen een demonstratie van hun macht, het was een daadwerkelijke aanval. Wijninga: "Om te laten zien 'Wij kunnen dit, wij kunnen met veel grotere wapens alle plekken in Oekraïne bereiken.' En dit wapen kan nog veel verder, er kunnen zelfs steden in West-Europa of in Amerika bereikt worden. Dat is een beetje wat ze proberen te communiceren naar het westen in de hoop dat het westen terugkrabbelt en de steun aan Oekraïne afbouwt." Er zijn volgens de defensiespecialist twee manieren om een oorlog te beëindigen, een volledige militaire overwinning of een diplomatiek proces. Een militaire overwinning zit er aan beide kanten niet in denkt hij, dus het zal neerkomen op een diplomatiek proces. "Trump wil dat in gang zetten, ik denk dat het volgend jaar gaat gebeuren. Er is meer realisme in de hoofden van de leiders gekomen om dit tot een goed einde te brengen."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.