Buitenland
EO

'Aanval Oekraïne op Russisch grondgebied is dankzij onze steun'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aanval Oekraïne op Russisch grondgebied is dankzij onze steun'

De aanval van Oekraïne op Russisch grondgebied is een rechtstreeks gevolg van westerse wapenleveranties. Dat zegt hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga in Dit is de Dag. "Oekraïne zegt hiermee: ga door met de steun, we zijn nog lang niet klaar."

Wat is het doel van de Oekraïense inval in Koersk, en wat is het risico?

Lange tijd leek Oekraïne er niet goed voor te staan, maar toen er weer westerse wapens kwamen, gaat het beter, zegt Osinga. "Aan het Westen laten ze zien dat de mensen die zeiden dat de steun moest stoppen, omdat Rusland eigenlijk al gewonnen had, geen gelijk hadden. Ze laten zien dat ze wel degelijk in staat zijn om grote acties op te zetten", zegt hij.

Rusland was het afgelopen jaar aan de winnende hand, omdat de steun aan Oekraïne stokte, zegt Osinga. "Met name de Amerikanen stopten, na druk van de Republikeinen, de militaire steun. Sinds april is dat weer losgekomen, samen met Europese steun. En daarna zag je bijvoorbeeld dat ze bij Charkiv het Russische offensief hebben weten tegen te houden."

Oekraïne laat spierballen zien, denkt hij. "Ze laten zien dat ze het vermogen hebben om het initiatief te nemen. Ook dat ze het vermogen hebben om complexe operaties op te zeggen, met strikte geheimhouding."

Poetin vernederen

Emeritus hoogleraar internationale betrekkingen Henk Overbeek ziet de operatie van Oekraïne vooral als een politieke stap. "De doelen zijn niet duidelijk, maar ik kan me niet voorstellen dat hier zuiver militaire doelen worden gediend. Het heeft er alle schijn van dat het politieke doelen heeft: het in verlegenheid brengen van de Russische leiding of een onderhandelingsobject in handen krijgen voor als het tot onderhandelingen komt", zegt hij.

Overbeek maakt zich zorgen dat Rusland en de NAVO tot confrontatie zullen komen. "Het is speculeren, maar elke nieuwe escalatie brengt automatisch een toegenomen risico voor een confrontatie tussen NAVO en Rusland met zich mee. Dat lijkt me geen aangenaam vooruitzicht", zegt hij.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie