Taliban stemt in met grootschalige poliovaccinatiecampagne
- Nieuws
- Taliban stemt in met grootschalige poliovaccinatiecampagne
Afghanistan is een van de weinige landen waar polio nog voorkomt. Jarenlang was het voor zorgmedewerkers moeilijk om daar te werken. Tot nu. Ze hebben voor het eerst medewerking toegezegd aan een grootschalige vaccinatiecampagne.
Taliban stemt in met vaccinatiecampagne polio
Video niet beschikbaar
“Ergens ben ik best wel verrast”, vertelt Martijn Vink, arts en epidemioloog in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is verrast door de beslissing van de Taliban, maar begrijpt wel waarom ze nu een andere houding aannemen. “Ze hebben nu een andere rol. Ze moeten nu een land besturen. ”
Wantrouwen
Het was enorm lastig om voor zorgmedewerkers hulp te bieden, omdat de Taliban de vaccinaties niet vertrouwden. Daar waren verschillende redenen voor. Een van die redenen is dat Osama Bin Laden is opgespoord met de hulp van een vaccinatiemedewerker in Pakistan. “Die nam DNA-samples van zijn kinderen, zo konden ze hem op het spoor komen. ” Verder is de omgeving waar, volgens Vink, traditionele denkbeelden heersen. “Mensen denken bijvoorbeeld dat vaccinaties voor steriliteit kunnen zorgen.”
Uitdaging
Er zijn nog wel een aantal uitdagingen voordat de campagne goed op gang kan komen. Dat weet Vink maar al te goed. Zo zijn veel dorpjes moeilijk te bereiken. Omdat het land vaak nog traditionele opvattingen heeft, moet er veel energie worden gestoken in het opleiden van hulpverleners. “We moesten heel lang via lokale zorgmedewerkers werken. Dat kon niet met overheid gezondheidswerkers.”
Vaccinatie
De vaccinatie werkt iets anders dan ‘normale’ vaccinaties. “Het wordt gedruppeld in de mond”, legt Vink uit. Deze vaccinatie wordt toegediend in het eerste levensjaar van kinderen, die hoort dan vijf keer toegediend te worden. Wanneer kinderen minder innames krijgen, dan werkt het vaccin niet zo effectief. “Daar liggen ook problemen. Kinderen zijn deels gevaccineerd en zijn nog steeds bevattelijk voor polio.”