Buitenland
VPRO

Antwerpse rapper 'Dystinct' immens populair in Marokko

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Antwerpse rapper 'Dystinct' immens populair in Marokko

De Belgisch-Marokkaanse hiphop-artiest 'Dystinct', die opgroeide in Antwerpen, is ook in Marokko heel populair geworden. Vorige week trad hij op voor tienduizenden mensen in het Marokkaanse Tetouan. Zijn populariteit past in een trend vertelt correspondent Samira Jadir in Bureau Buitenland, "Europese artiesten met Marokkaanse roots doen het opeens héél goed in het land!"

Video niet beschikbaar

Dat artiesten zoals de Antwerpse Dystinct het dit festivalseizoen in Marokko zo goed doen, is best bijzonder volgens Jadir. "Er zijn genoeg lokale sterren met enorme populariteit, Marokkaanse artiesten behoren tot de meest gestreamde zangers in Noord-Afrika en het Midden-Oosten."

Dystinct zingt in het Darija, het Marokkaans-Arabisch dat in het merendeel van Marokko wordt gesproken. "Dat waarderen veel Marokkanen erg, dat maakt hem echt geliefd in het land. Veel Marokkanen in Europa spreken namelijk slecht Darija."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdens het afgelopen WK voetbal leidde dat tot grote ergernis, veel spelers in het nationale team zijn namelijk afkomstig uit de diaspora en spraken niet allemaal Marokkaans-Arabisch. "Onderling moesten ze communiceren in het Engels of soms zelfs met een tolk. Het merendeel van de Marokkanen in Europa komt namelijk oorspronkelijk uit gebieden waar vooral Tamazight wordt gesproken, en dat is toch een compleet andere taal", vertelde Samira Jadir.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar er is nog een reden dat Dystincts concert in Tetouan zo immens een groot publiek trok: veel Marokkanen die in België en Nederland wonen vieren daar elke zomer hun vakantie. Hij kon dus naast de lokale support ook nog eens rekenen op veel fans uit Europa, die hem graag in Marokko wilde zien optreden.

Bureau Blunderland

Wat was de grootste politieke blunder van 2022? Die vraag staat centraal in onze winterserie Bureau Blunderland. Van China tot aan Duitsland kijken we terug op de grootste politieke flaters. Luister het in je favoriete podcastapp of hier terug: https://vpro.nl/bb

Ster advertentie
Ster advertentie