Eilandrace die al 266 doden telt niet minder populair
- Nieuws
- Eilandrace die al 266 doden telt niet minder populair
Het is een van de populairste, maar tegelijkertijd ook een van de meest beruchte motorraces ter wereld: de Isle of Man TT gaat eind deze maand weer van start. Ondanks de vele doden bij voorgaande edities, blijft het evenement jaarlijks terugkeren. Correspondent Anne Saenen vertelt in Bureau Buitenland waarom de eilandrace toch zo populair blijft onder fans en coureurs.
Buitenland Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk
Isle of Man TT
De Isle of Man TT motorraces zijn al sinds 1907 een begrip op het eiland. Het is een klein eiland en dus loopt het parcours over gewone wegen: "kronkelende landweggetjes, bergpaden, straten langs woonhuizen. In totaal kent het circuit zo’n 200 bochten," vertelt Saenen.
De snelheden die worden gereden zijn enorm. "De snelste ronde is tot nu toe gereden in 6 minuten en 42 seconden met een gemiddelde snelheid van 218 km/h." Een zeer gevaarlijke race dus, met alle gevolgen van dien. "Vanaf de eerste editie zijn in totaal 266 doden gevallen. Vorig jaar zijn er bijvoorbeeld alleen al 5 dodelijke ongevallen gebeurd, waaronder een vader en zijn zoon van 21," aldus Saenen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Geen snelheidslimiet
Toch blijven motorrace-liefhebbers en lokale bewoners de Isle of Man TT met steen en been verdedigen. Volgens Saenen heeft dit alles te maken met de eilandcultuur. "De Isle of Man is een kroonbezit binnen het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat het een eigen regering heeft en zelf zijn wetten maakt." Een wet die ontbreekt, is de snelheidslimiet op het eiland. En laat dat nou juist hetgeen zijn wat de coureurs aantrekt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Betuttelende ‘Health & Safety’-regels
Bovendien willen de eilandbewoners zich afzetten tegen de betuttelende 'Health & Safety'-regels die de Britse regering de bevolking buiten het eiland oplegt. "Isle of Man ziet zichzelf als een liberaal land," om nog maar te zwijgen over alle economische voordelen die de motorrace met zich meebrengt. "In 2019 bracht de race bijna 50.000 mensen naar het eiland, wat de lokale economie een boost van 30 miljoen heeft opgeleverd."
Het evenement leeft enorm op het eiland. "Sportvelden worden verhuurd als camping, bewoners verhuren hun eigen huizen aan toeristen en er worden in voortuinen massaal barbecues georganiseerd om motorcoureurs langs te zien scheuren." Van afschaffen lijkt voorlopig dus geen sprake te zijn.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.