Buitenland
NOS

Verenigd Koninkrijk in shock na dodelijke steekpartij in Southport

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verenigd Koninkrijk in shock na dodelijke steekpartij in Southport

De dodelijke steekpartij van gisteren in het Britse Southport heeft veel geschokte reacties teweeggebracht. Bij de steekpartij kwamen 3 kinderen om het leven. Ook liggen er meerdere kinderen en volwassenen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Southport in rouw na dodelijke steekpartij

Video niet beschikbaar

Het gebouw waar de steekpartij zich afspeelde, is nog altijd afgesloten voor onderzoek. Mensen verzamelden zich en legden bloemen en knuffels neer bij Hart Street, waar het bloedbad plaatsvond. Ook de Britse premier Keir Starmer heeft een bloemenkrans gelegd. De verdachte, een tiener, is meteen na de steekpartij aangehouden en is inmiddels verhoord door de politie. Over de verdachte is nog weinig bekend, ook zijn motief voor het neersteken van de elf kinderen is nog onduidelijk. Correspondent Fleur Launspach: "De grootste vraag is 'Waarom?', dat is hetgeen dat iedereen zich afvraagt." Op deze vraag is dus nog geen antwoord. Volgens de politie is er geen sprake van terrorisme.

Zeldzaam

Een steekpartij van deze grootte is zeldzaam in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel messengeweld een stijgende trend is in het land, is dit zeer ongebruikelijk. Fleur Launspach vult aan: "Dat de slachtoffers jonge kinderen zijn, heeft het land diep geschokt. Je hoort vandaag mensen hun verbazing uitspreken: 'Dit is niet Amerika, dit is Southport'." De bewoners van het rustige kustplaatsje zijn compleet in shock.

Rouw

De politie heeft foto's van de drie overleden kinderen gedeeld en dat maakt "het verdriet en de schok in het land alleen maar groter" volgens Fleur Launspach. In het ziekenhuis zijn nog vijf kinderen en twee volwassenen, een personal trainer en ramenlapper, in kritieke toestand. De personal trainer en de ramenlapper probeerden de 17-jarige dader naar de grond te werken samen met de politie om de kinderen te beschermen.

Vanavond wordt er een bijeenkomst gehouden voor inwoners van Southport.

Ster advertentie
Ster advertentie