Buitenland
BNNVARA

Qatar dreigt met gasboycot door Europese anti-wegkijkwet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Qatar dreigt met gasboycot door Europese anti-wegkijkwet

Europa kan fluiten naar vloeibaar aardgas (lng) uit Qatar als de anti-wegkijkwet streng wordt gehandhaafd door de lidstaten, waarschuwt energieminister Saad al-Kaabi. Deze wet moet bedrijven dwingen rekening te houden met mensenrechten en milieuregels. GL-PvdA-Europarlementariër Lara Wolters speelde als rapporteur een sleutelrol bij de totstandkoming van de EU-richtlijn en vertelt erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), ook wel de anti-wegkijkwet genoemd, verplicht grote bedrijven om schade aan mensenrechten en het milieu in hun activiteiten en ketens te onderzoeken en aan te pakken. Hiermee doelt de richtlijn op uitbuiting, moderne slavernij, milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen. Ook zijn bedrijven verplicht een klimaattransitieplan op te stellen, in lijn met de klimaatdoelen van 2050. Wanneer bedrijven zich niet aan de richtlijn houden, riskeren ze een boete van maximaal 5 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet en kunnen er civiele procedures worden gestart.

Grote afhankelijkheid

QatarEnergy, de staatsoliemaatschappij waar de energieminister tevens CEO van is, is een van de grootste lng-exporteurs ter wereld. Wanneer een EU-land besluit een boete op te leggen aan QatarEnergy waarschuwt hij de levering van lng aan alle EU-landen stop te zetten. Het continent is in grote mate afhankelijk van lng, voornamelijk afkomstig uit Qatar en de Verenigde Staten. Die afhankelijkheid nam nog meer toe toen Europa besloot het Russische aardgas niet meer te gebruiken.

Saad al-Kaabi vertelt de Britse krant Financial Times: "Als ik 5 procent van mijn totaal gegenereerde omzet verlies door naar Europa te gaan, dan ga ik niet naar Europa." Hij vindt dat de Europese bemoeienissen te ver gaan en weigert 'de eigen bevolking te laten opdraaien' voor eventuele boetes vanuit Brussel.

Geen verrassing

"Zo ken ik Qatar weer", reageert Wolters op de uitspraak van Saad al-Kaabi. "Na de situatie rondom het WK voetbal kijken we hier niet van op. Het land heeft laten zien dat het niet veel op heeft met mensenrechten en arbeidsomstandigheden."

Volgens haar bestaat het dreigement van de energieminister vooral uit 'spierballentaal' en is er nog ruimte voor onderhandeling. al-Kaabi geeft namelijk aan dat bestaande contracten niet zullen worden verscheurd en dat over een boete van 5 procent over de Europese omzet, in plaats van wereldwijde omzet, nog te praten valt. "Het is aandacht afleiden van het echte probleem. Een soort strategische zet", benadrukt Wolters.

Wolters gaat er op toe zien dat de wet wordt doorgevoerd en gehandhaafd wordt door Europa: "We moeten niet meteen door de knieën gaan bij dit soort taalgebruik."


Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie