Schotse 'nationale knuffelbeer' in opspraak door antihaatwet
- Nieuws
- Schotse 'nationale knuffelbeer' in opspraak door antihaatwet
In aanloop naar de legendarische Rangers-Celtic derby, heeft een voetbalcommentator voor ophef gezorgd door zijn mening te geven over de nieuwe antihaatwet in Schotland. Niet alle Rangers-fans zijn namelijk blij met die mening, vertelt VPRO-journalist Nina van Raay in Bureau Buitenland.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Tegen haatmisdrijven
De Hate Crime and Public Order Act, die sinds deze week van kracht is, heeft als doel om bestaande wetten tegen haatmisdrijven te versterken. "De wet maakt ook een misdrijf van bedreigend of beledigend gedrag dat bedoeld is om haat aan te wakkeren op grond van leeftijd, handicap, religie, seksuele geaardheid, transgenderidentiteit en variaties in geslachtskenmerken", vertelt Van Raay.
Maar het is volgens journalist Van Raay niet zo dat je zomaar in aanraking komt met de politie. "De wet geldt bijvoorbeeld als je geweld pleegt en daarbij iets roept over iemands vergevorderde leeftijd," zegt zij. "Of om het door te trekken, als je online oproept om bijvoorbeeld alle oude vrouwen dood te schieten, of posters gaat opplakken met die tekst. Een haatdragende tweet plaatsen is niet gelijk reden tot vervolging."
Verdeeldheid onder fans
Voetbalcommentator en Rangers-fan Ally McCoist maakte duidelijk geen fan te zijn van de wet. "In het sportprogramma Talksport noemde hij de wet ‘madness’ en zei hij dat hij kan garanderen dat zondag bij de wedstrijd tegen Celtic, de aartsrivaal van Rangers, hijzelf samen met 48.000 anderen de wet zeker zal overtreden," aldus van Raay.
Maar die uitspraken veroorzaakten verdeeldheid onder Rangers-fans. "Veel fans konden zich, zacht gezegd, niet vinden in zijn woorden. De tegenreactie vanuit de Rangers-achterban was zelfs zó erg dat McCoist de derby dit weekend zal overslaan, en in plaats daarvan een paar dagen met zijn kinderen op pad gaat."
"Het gaat veel verder dan voetbal: het gaat over politiek, over Ierland of eigenlijk Noord-Ierland, over religie en over identiteit."
Derby der derbies
Het is geen verrassing dat dit incident juist in aanloop naar deze wedstrijd plaatsvindt. "We hebben het hier over Rangers tegen Celtic – ook wel the Old Firm Derby genoemd – de derby der derbies in voetballand," legt Van Raay uit. "Het gaat veel verder dan voetbal: het gaat over politiek, over Ierland of eigenlijk Noord-Ierland, over religie en over identiteit. Er is altijd de angst voor ongeregeldheden, en op dit moment is het helemaal spannend: Celtic staat 1 punt voor, al hebben ze een wedstrijd meer gespeeld."
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.