Buitenland
NOS

Taiwan voert militaire testen uit ter verdediging tegen China

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Taiwan voert militaire testen uit ter verdediging tegen China

Vaak zijn het de Chinezen die rond Taiwan hun militaire oefeningen houden. Maar ook Taiwan laat zich militair zien. De komende twee dagen voert het land militaire testen uit. Correspondent Garrie van Pinxteren vertelt meer over deze oefeningen in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Voor het eerst gaat Taiwan ook 's nachts oefenen, omdat de kans bestaat dat China in de nacht binnenvalt. Ook testen ze een nieuw wapen uit. Het gaat om een raketlanceerinstallatie. De oefeningen duren twee dagen, maar het zijn niet de grootste die ze ooit gehouden hebben", aldus Van Pinxteren.

Imago Taiwan

"Maar het leger traint wel een stuk modernen dan ooit. Voorheen was het zo dat een deel van het leger een rood hoedje opzette en dan het Chinese leger speelde, en dan moesten ze doen alsof ze binnenvielen. Bijna een soort padvindersspel dus, en niet erg dreigend."

"Ook gingen vroeger er foto's rond van een vrouw die in bikini lag te zonnen op hetzelfde strand als waar de oefeningen werden gehouden. Taiwan probeert dat imago nu aan te passen."

Veel oefeningen in korte tijd

"Taiwan probeert zich gereed te maken voor een eventuele volgende inval van China. De vorige president van het land heeft hier ook veel voor gedaan. De heeft bijvoorbeeld de dienstplicht ingevoerd en het budget voor defensie twee keer zo hoog gemaakt."

"Ook wil het land meer eigen productie van wapens. Nu komt bijna alles uit de VS. Maar dat is niet zo makkelijk om die koerswijzing ook echt zo door te voeren dat het het leger echt slag klaar maakt. Ongeveer de helft van de Taiwanese bevolking gelooft dat het leger helemaal geen weerstand zou kunnen bieden tegen een inval van China"

Taiwan voert militaire oefeningen uit audio

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie