Buitenland
NOS

Demonstraties in Myanmar: vreedzaam, maar voor hoe lang?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Demonstraties in Myanmar: vreedzaam, maar voor hoe lang?

In Myanmar namen militairen een week geleden de macht over na oplopende spanningen rondom de verkiezingen in november. De partij van regeringsleider Aung San Suu Kyi haalde toen een absolute meerderheid in het parlement. Bij en na de staatsgreep pakte het leger zeker 150 mensen op, onder wie Suu Kyi. Nu protesteren burgers in het hele land.

Video niet beschikbaar

Maar niet zonder zorgen, vertelt Minka Nijhuis in Met het Oog op Morgen. Nijhuis schreef een aantal boeken over Myanmar en volgt het land op de voet. "Het is een hele huiveringwekkende mogelijkheid dat de geschiedenis zich gaat herhalen."

Bij andere grote protesten, in 1962 en 1988, greep het leger namelijk hard in. "Er zijn toen duizenden doden gevallen." Al was er wel een belangrijk verschil. "De wereld kijkt nu meer mee. In die tijd ging het land op slot en wist niemand wat er gebeurd was."

Tot nu toe

De huidige protesten voorlopen vooralsnog behoorlijk vreedzaam. Wel is een waterkanon ingezet. "Maar er waren wel vrachtwagens te zien met mensen die ingehuurd zijn door militairen om zich voor te doen als aanhangers."

Op social media maken mensen zich druk om die wagens. "Daar werd gewaarschuwd: let op, laat je niet provoceren. Als dat zou gebeuren, en die mensen erin slagen geweld uit te lokken, heeft het leger een excuus om in te grijpen."

Maatregelen

De legerleider hield gisteravond ook een toespraak. "Het was een lang relaas over hoe de leiders gefaald hadden om de verkiezingen juist uit te voeren. maar hij zei ook dat hij zou zorgen dat er een echte en gedisciplineerde democratie gevestigd zou worden na verloop van tijd."

Dat viel niet goed bij demonstranten. "Hij had de woorden nog niet uitgesproken of er werd weer flink gerammeld met de potten en pannen in de steden."

Ook heeft het leger een staat van beleg afgekondigd in het land. "Bijeenkomsten van meer dan vijf personen zijn verboden. In sommige steden is de avondklok ingegaan. En er is ook gewaarschuwd dat er actie ondernomen zal worden tegen mensen die zich niet aan de wet houden."

OOG Myanmar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie