Buitenland
NOS

'Orkaan Mocha in Myanmar zorgt voor meer doden dan gedacht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Orkaan Mocha in Myanmar zorgt voor meer doden dan gedacht'

Mogelijk zijn er in Myanmar veel meer mensen omgekomen door orkaan Mocha, dan aanvankelijk gedacht. De orkaan kwam dit weekend aan land en trof de westkust van Myanmar en een deel van Bangladesh. Er is nog steeds veel onduidelijkheid over schade en slachtoffers, vooral in de provincie Rakhine in Myanmar. Zuidoost-Azië correspondent Mustafa Marghadi vertelde erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Door de verwoesting is het communicatiesysteem grotendeels beschadigd. Daarnaast zijn stroomvoorzieningen in het getroffen gebeid zwaar verwoest. "Er zijn berichten dat op veel plekken mensen nog niet eens voor een uur per dag elektriciteit hebben", vertelt Marghadi. De infrastructuur was al slecht in het gebied. "De overstromingen en aardverschuivingen hebben dat verder beschadigd, dus het is moeilijk om delen van het gebied te bereiken. Het officiële dodenaantal staat op 81, maar volgens verschillende lokale media en hulporganisaties zitten we op minstens 500 en dat is nog niet eens het hele getroffen gebied", legt correspondent Marghadi uit.

Ongetelde slachtoffers

De cycloon kwam Myanmar binnen over de havenstad Sittwe, de hoofdstad van Rakhine. "Rakhine is een arme staat, als je een dak boven je hoofd hebt, is die vaak niet stevig. Ik zag veel beelden van houten of bamboe huizen met aluminium platen als daken. De daken zijn nu grotendeels vernield. Uit de getroffen regio komen veel Rohingya vandaan. De moslimminderheid waar sinds 2017 volgens de VN genocide op is gepleegd. Ze zijn grotendeels verjaagd naar buurland Bangladesh, maar honderdduizenden van hen hebben rond Sittwe, in het grensgebied een vluchtelingenkamp gevonden. Volgens hulporganisaties waren zij juist heel kwetsbaar in hun opvang en zouden er onder hen veel ongetelde slachtoffers zijn", vertelt Marghadi.

Het leger speelde een belangrijke rol bij de genocide tegen Rohingya. De Rohingya hebben geen officiële staatsburgerschap en moeten toestemming vragen om uit hun dorpen te mogen reizen. "Het is dus niet zo dat de banden tussen hen warm zijn en dat als er een cycloon aankomt, het militaire regime actief signaal geeft naar een Rohingya vluchtelingenkamp. Bovendien is het leger nu druk met een gevecht tegen rebellen in het hele land", zegt Marghadi. Er zijn daar wel lokale vluchtelingenorganisaties, die de cycloon ruim van tevoren aan zagen komen, dus de voorbereidingen en bescherming lag vooral in hun handen.

Vooruitzicht

Volgens correspondent Marghadi zijn er nu beelden van militairen die voedselhulp in vliegtuigen stoppen voor het getroffen gebied. De leider van het militaire regime, generaal Min Aung Hlaing, heeft Sittwe inmiddels ook bezocht. De vraag is of de capaciteiten van het regime in Myanmar voldoende zijn, vooral nu wanneer het in een burgeroorlog verstrikt zit. "De VN noemde de humanitaire crisis in Myanmar in combinatie met deze cycloon een nachtmerrie scenario. De VN stuurt volgens de laatste berichten een team naar Sittwe om te kijken wat er nodig is. Het Wereldvoedselprogramma zegt voor 400.000 mensen aan voedsel klaar te hebben staan. En de hoop is dat het militaire regime deze organisaties toestaat om hulp te verlenen want het lijkt erop dat Myanmar dat nu nodig heeft", aldus Zuidoost-Azië correspondent Mustafa Marghadi.

myanmar

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie