De Franse verkiezingen zijn nog geen gelopen race
- Nieuws
- De Franse verkiezingen zijn nog geen gelopen race
Frankrijk gaat vandaag voor de tweede keer naar de stembus. Alles wijst er op dat de centrum-kandidaat Emmanuel Macron zijn rivale Marine Le Pen zal verslaan. Toch? Of is het gejubel van het kamp-Macron te voorbarig, en is een andere uitslag alsnog mogelijk? Verschillende programma’s op NPO radio 1 besteedden aandacht aan deze spannende verkiezingen. Een overzicht.
Veel Fransen gaan ervan uit dat Macron maandag het Élysée mag betreden als de nieuwe president van Frankrijk. Op dit moment staat Macron voor in de peilingen met 61% tegenover Le Pen met 39%. Vrijwel alle verliezers van de eerste ronde (zoals de extreemrechtse François Fillon en de rechtse Jean-Luc Mélenchon) riepen hun achterban op om vooral niet op Le Pen te gaan stemmen. Maar, zo zegt Bas Heijne in het live-programma ‘Café Europa!’ van VPRO Bureau Buitenland: “Le Pen schuift steeds meer op naar het midden en brengt meer nuances aan in haar speerpunten. Ik zou haar zeker niet onderschatten, dat iedereen nu al leeft in de euforie dat het gevaar geweken is, is juist het grootse gevaar.”
Iedereen kan een Le-Pen stemmer zijn
Dat wij in Nederland een te simplistisch beeld hebben van Le Pen-stemmers en het Franse politieke landschap blijkt ook uit het verhaal 'Mijn zachtaardige, ruimdenkende vader stemt Le Pen’ van Volkskrant-journalist Julien Althuisius, zo vertelt hij bij De Nieuws BV. “Mijn vader zei gisteren nog dat hij klaar is met de huidige situatie in Frankrijk, en daarom Le Pen stemt”.
Video niet beschikbaar
VPRO-journalist Saskia Houttuin zit bij Althuisius aan tafel in De Nieuws BV. In haar reportage ‘Het nieuwe Front National’ schetst Houttuin een beeld van jonge Le Pen-stemmers. “Veel mensen die ik sprak, zeggen net als de vader van Julien dat ze klaar zijn met het huidige systeem. Ze zijn bang dat Frankrijk ten onder gaat in Europa.”
Als mensen thuisblijven, kan het gevaarlijk worden
Hoewel de peilingen bij de eerste stemronde bleken te kloppen, sluit Houttuin nog niets uit. “Sommige stemmers van Fillon, of van Mélenchon, kunnen alsnog aanhaken op Le Pen. Vooral als er teveel mensen thuisblijven en niet gaan stemmen kan het voor hem gevaarlijk worden”, aldus Houttuin. Veel kiezers twijfelen aan de competenties van de jonge Emmanuel. Is hij dé staatsman waar Frankrijk al zo lang op wacht?
Frank Renout, Frankrijk-correspondent voor de NOS, vertelt dit ook in verschillende reportages. “Marine is in het voordeel, want haar kiezers zijn zeker van hun zaak. De aanhang van Macron juist nog niet. Als zij besluiten thuis te blijven dalen de kansen van Macron en stijgen de kansen van Le Pen.
Het blijft spannend
“We moeten Le Pen zeker niet onderschatten, zegt ook Bas Heijne in Café Europa. “Als ze erin slaagt gematigder en genuanceerder over te komen, en ze doet het goed, dan zullen er toch meer Fillon stemmers op Le Pen gaan stemmen dan dat er verwacht wordt. Het gaat niet alleen om komend weekend, aldus Heijne: “Het blijft de komende tien jaar nog spannend.”
Na het grote televisiedebat gisteravond, waar Macron volgens velen als winnaar uit de bus kwam, blijkt de strijd nu toch deels gestreden. Of hij de twijfelaars en niet-stemmers heeft overtuigd merken we aanstaande zondag. Maar ook dan kan hij nog niet achterover leunen: volgende maand moeten de Fransen weer naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. De grote vraag is of hij een parlementaire meerderheid kan vormen.