John Lee zal nieuwe leider van Hongkong worden: 'Wat het volk ervan vindt, doet er voor Peking niet toe'
- Nieuws
- John Lee zal nieuwe leider van Hongkong worden: 'Wat het volk ervan vindt, doet er voor Peking niet toe'
Hoewel de verkiezingen pas over een maand zijn, is de nieuwe leider van Hongkong al bekend: John Lee volgt Carrie Lam op. Lee is de enige kandidaat die is goedgekeurd door de benoemingscommissie. Kandidaten kunnen zich officieel nog tot morgen aanmelden. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Sjoerd den Daas.
Video niet beschikbaar
"John Lee is op dit moment de tweede man in de overheid die wordt geleid door Carrie Lam. Hij loopt al een tijdje mee in het Hongkongse apparaat, met name bij de politie. Sinds de jaren '70 is hij daar actief. De afgelopen tien jaar heeft hij het ministerie van Veiligheid geleid. Een periode waarin hij zich heeft laten zien van zijn meest loyale kant vanuit het perspectief van Peking", zegt Den Daas.
Stabiel
"Hij voldoet aan wat Peking het allerbelangrijkste vindt, dat Hongkong een stabiele plek is. Een plek waar de nationale veiligheid wordt gehandhaafd. Onder leiding van Lee zijn die grote protesten de kop ingedrukt en is de nationale veiligheidswet geïntroduceerd", aldus Den Daas.
"Lee heeft zich nog niet nadrukkelijk uitgelaten over zijn plannen voor Hongkong. Er zijn grote problemen, de betaalbaarheid van woningen bijvoorbeeld. Er zijn ook veel coronadoden vanwege de lage vaccinatiegraad. Hij zal zich ook focussen op wat voor Peking belangrijk is: men is bezig met wat ze deradicaliseringstherapie noemen voor demonstranten die veroordeeld zijn voor deelname aan die protesten."
Weinig kritiek
"Het is lastig om de Hongkonger aan het praten te krijgen. Ik spreek veel mensen in Hongkong, maar om on the record iets te zeggen is hartstikke link. Je kunt overal voor in de gevangenis belanden. In het publieke debat klinkt dus heel weinig kritiek. Een hele grote groep is natuurlijk helemaal niet bij, maar wat het volk vindt doet er voor Peking niet toe."
Den Daas: "Het is een klein verkiezingscomité wat Lee aanstelt. Hongkong mag verkiezingen hebben, mag een eigen leider kiezen, maar alleen als die leider bij voorbaat vaststaat."