Hoe wordt er wereldwijd omgegaan met de corona-pandemie?
- Nieuws
- Hoe wordt er wereldwijd omgegaan met de corona-pandemie?
Wereldwijd nemen verschillende landen steeds straffere maatregelen om de corona-pandemie in te dammen. Hoever zijn regeringen bereid te gaan en tot welke prijs?
In een speciale uitzending trekt Bureau Buitenland door de wereld. Vanuit het verre oosten: China waar de pandemie begon. Via Korea, Israël, Iran, Frankrijk, Kenia, Egypte naar het uiterste westen, Latijns-Amerika. Is iedereen daar wel overtuigd van de noodzaak om het dagelijks leven drastisch aan het virus aan te passen?
Van Wuhan tot Acapulco - deel 1
Van Wuhan tot Acapulco - deel 2
China en Korea
In China, Hongkong en Zuid-Korea aarzelen ze niet over ingrijpende maatregelen. "We zien nu een kantelpunt in China", vertelt correspondent Cindy Huijgen. "In Beijing mag je de straat weer op maar alles wordt gemonitord. Als je uit het buitenland komt, moet je naar een centrale quarantaine."
Ondertussen wordt er in Korea massaal getest. Remco Breuker, Korea-deskundige: "Ze zijn daar zelf testen gaan fabriceren, en dat is gelukt. De testen zijn blijkbaar heel betrouwbaar. En iedereen die in aanraking is geweest, of denkt dat hij of zij dat is geweest, wordt getest. Dit is wel een belangrijke reden dat ze de ziekte goed hebben weten in te dammen."
Verder wordt men in Korea ook aangeraden om in zelfquarantaine te gaan, maar dat wordt niet gecontroleerd. "Het is wel opmerkelijk dat het zo goed wordt opgevolgd, de regering was eigenlijk helemaal niet populair," aldus Breuker.
Iran
In Iran zijn 129 nieuwe doden gemeld door het Iraanse regime. Het regime heeft nog geen vat op het virus. Correspondent Thomas Erdbrink vanuit Nederland: "Er zijn noodziekenhuizen en ze verwachten dat de piek er binnen twee weken aankomen. Maar het is ook bijna nieuwjaar in Iran. Traditioneel gaan de Iraniërs dan op vakantie."
"Er wordt opgeroepen dat de Iraniërs in hun eigen provincie blijven. Ik denk dat veel mensen zich er wel aan zullen houden maar toch is er een grote kloof tussen de leiders en de gewone mensen. Je weet niet of mensen hun eigen plan trekken omdat ze boos zijn op de regering. Maar uiteindelijk overstijgt het virus de politieke voorkeuren."
Kenia
Correspondent Saskia Houttuin vanuit Nairobi: "Mensen die Kenia in willen komen als toerist, komen het land niet in." Zelf zit ze al een paar weken in zelfquarantaine, ze zat in vliegtuigen en wil geen risico nemen het risico eventueel te verspreiden. "Hoe het op straat is, weet ik niet. Maar wel weet ik dat scholen worden gesloten en er verder voorbereiden worden getroffen om zieken op te vangen."
"Ik neem aan dat ze een voorbeeld nemen aan Europees beleid. De maatregelen die in Nederland worden genomen komen wellicht aan de late kant." In Kenia zetten ze dus vol in op preventie. "Kosten wat het kost willen ze voorkomen dat zich daar ook een Europees scenario gaat afspelen."
Meer verhalen over en uit het buitenland?
In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.