Amerikanen mogelijk gewaarschuwd voor Iraanse vergeldingsactie
- Nieuws
- Amerikanen mogelijk gewaarschuwd voor Iraanse vergeldingsactie
De Iraanse regering bericht over 80 doden bij de vergeldingsaanval op de luchtmachtbases in Irak, terwijl de VS stelt dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Als er inderdaad geen slachtoffers zijn gevallen dan is dit "misschien wel een getelefoneerde aanval", zegt oorlogsverslaggever Rudi Vranckx in Spraakmakers.
"Ik denk niet dat Iran met deze aanval een zware klap wilde toedienen in menselijke slachtoffers", zegt Vranckx. Iran moest volgens hem terugslaan als reactie op het uitschakelen van generaal Soleimani vorige week.
Symboolpolitiek
Irak-correspondent Judit Neurink vindt het eveneens opvallend dat er geen slachtoffers gevallen zijn. De afgelopen jaren heeft Iran volgens haar laten zien dat ze wel degelijk doelen kunnen raken bij raketaanvallen. "Als deze 22 raketten allemaal hun doel gemist hebben, of in ieder geval geen ernstige schade hebben aangericht, dan was dit symboolpolitiek."
Iran heeft in haar ogen "redelijk onderkoeld" gereageerd. Door de Iraanse staatsmedia wordt het verhaal verspreid dat er 80 Amerikaanse slachtoffers zijn gemaakt, maar naar Irak en Amerika is het signaal afgegeven dat ze best raak kunnen schieten en dat ze zijn gewaarschuwd.
Bal bij VS
"Het zou zomaar kunnen dat het een getelefoneerde aanval is", denkt ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, "omdat het Iran een uitstekend beeld geeft." Ze hebben naar de eigen bevolking toe krachtig gereageerd, maar de situatie niet laten escaleren door dodelijke slachtoffers te maken. "Ze hebben Amerika geen excuus gegeven om nog krachtiger terug te reageren."
De Iraanse doelen zijn intussen wel bereikt: de invloed in Irak is vergroot en de demonstraties die de afgelopen periode in Iran woedden zijn afgezwakt. "Daarmee ligt de bal nu bij de VS."
Debat Tweede Kamer
Sjoerdsma wil nog voor het einde van het kerstreces een debat in de Tweede Kamer, als voorbereiding op de bijeenkomst van alle Europese ministers van Buitenlandse Zaken komende vrijdag. Daarin wordt de Europese lijn bepaald en "het is belangrijk dat de Tweede Kamer ook meepraat".
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Dat minister Bijleveld eerder begrip uitsprak voor de uitschakeling van Soleimani kan Sjoerdsma niet begrijpen, omdat de Amerikanen de NAVO-bondgenoten niet op voorhand op de hoogte heeft gebracht van de aanval. "Dat brengt fysieke gevaren mee voor onze militairen."