Waarom laat de VN zo weinig van zich horen over de oorlog in Oekraïne?
- Nieuws
- Waarom laat de VN zo weinig van zich horen over de oorlog in Oekraïne?
Pogingen tot vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland zijn in volle gang. Terwijl landen als Turkije en Israël hier hard mee bezig zijn, schittert de VN van afwezigheid. Waarom is dat? Daarover spreekt diplomatie-deskundige Robert van de Roer in Bureau Buitenland.
Waar blijft de VN?
Verreweg de meeste kritiek is gericht op de secretaris-generaal van de VN, de Spaanse António Guterres. “Hij is gewoon te weinig zichtbaar”, vertelt de deskundige. Terwijl zijn voorgangers beschikten over een zekere mate van diplomatieke vaardigheden, lijkt dit toch minder het geval te zijn bij de Spanjaard, legt Van de Roer uit.
Maar het échte probleem zit hem in de organisatie van het orgaan. De secretaris-generaal mag dan wel het gezicht zijn van de VN, de echte macht ligt bij de VN Veiligheidsraad. De vijf permanente leden van deze raad zijn China, Frankrijk, Rusland, de VS en het VK, met elk een veto. Al een langere tijd zit deze raad compleet op slot. “De VN kan niks zonder de medewerking van de grote landen, en als die lijnrecht tegenover elkaar staan, dan komt ik niks uit”, vertelt de deskundige. “En ze staan nu lijnrecht tegenover elkaar”.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.