Buitenland
KRO-NCRV

Wat betekent veroordeling voor eventuele presidentschap van Trump? 'Kan hier stemmen mee trekken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent veroordeling voor eventuele presidentschap van Trump? 'Kan hier stemmen mee trekken'

Terwijl de Amerikaanse verkiezingen steeds dichterbij komen, heeft kandidaat Donald Trump de eerste veroordeling aan zijn broek hangen. Toch maakt dit voor het verkiezingsproces niet veel uit, Trump kan nog steeds de 47e Amerikaanse president worden. "Dat is niet zo heel bizar", aldus voormalig Amerika-correspondent Tom Kleijn bij Spraakmakers. "Het staat in de grondwet dat dit mag."

Stand.nl: 'Het is bizar dat Trump na deze veroordeling nog president kan worden'

Video niet beschikbaar

Mugshot

De vraag is wel in hoeverre dit de campagne gaat beïnvloeden. Veel kenners zijn het erover eens dat Trump juist garen kan spinnen bij de verschillende rechtszaken die tegen hem spelen. "Ik denk dat de kern van de Trump’s campagne is: dit is een heksenjacht tegen mij", aldus Amerikakenner Raymond Mens. "En door de wijze waarop Amerikaanse nieuwsmedia verdeeld zijn, ziet ook een groot deel van zijn achterban dit zo."

Mede-oprichter van 'De Kiesmannen', Dylan Ahern, wijst hierbij naar het beroemde 'mugshot' dat een tijdje geleden van Trump gemaakt werd. "Dat werd gelijk campagnemateriaal. Dus ik denk dat hij hier juist stemmen mee kan trekken."

'Kaken op elkaar houden'

Toch zal deze veroordeling in Amerika, maar ook zeker daarbuiten de nodige beroering zorgen. "Maar inmenging met Amerikaanse zaken in verkiezingstijd zal niet gebeuren", voorspelt diplomatie-deskundige Robert van de Roer. "Nederland is daarvoor te klein. Dus hier zullen ze de kaken op elkaar houden. Vanuit hier Amerika de les lezen, heeft weinig zin."

Hierbij wijst ook Van de Roer naar het feit dat Nederland en Europa weinig kunnen zeggen over Trump, omdat Amerika zich met zijn verkiesbaarheid aan de wet blijft houden. Iets waar ook VOLT Europa-lijsttrekker Reinier van Lanschot zich in kan vinden. Hij noemt het wel een wake-up call voor Europa. "Onze belangrijkste bondgenoot is Amerika. En over een halfjaar komt er wellicht een president die gekke dingen gaat doen. Dat is een supergroot risico, dus voor ons geldt: verenig jezelf en bouw aan een sterke democratie."

'Schande'

De rechtszaak waarin Trump nu veroordeeld is, vanwege het vervalsen van zakelijke gegevens die aantoonden dat Trump 130.000 dollar zwijggeld betaalde aan pornoster Stormy Daniels, is niet de enige die tegen hem loopt. Zo lopen er ook nog zaken over zijn rol in de Capitool-bestorming, beïnvloeding van de verkiezingsuitslag in Georgia en het bewaren van geheime documenten in Mar-a-Lago. "Een schande dat een deel van de rechtszaken niet voorkomen voor de verkiezingen", aldus Raymond Mens. "Terwijl het bij uitstek zaken zijn waarvan de Amerikaanse kiezer moet weten of hij schuldig is."

Ster advertentie
Ster advertentie