Buitenland
VPRO

Prijsstijgingen beïnvloeden Europese kiezers: 'It’s the economy, stupid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prijsstijgingen beïnvloeden Europese kiezers: 'It’s the economy, stupid'

De afgelopen jaren zijn de prijzen van basisgoederen in Europa gestegen. Dit houdt veel Europese kiezers bezig, omdat zij dit direct merken in hun portemonnee. Maar wat zijn de oorzaken en gevolgen van de zogenaamde 'cost-of-living crisis', en hoe reageert de EU erop? Daarover spreken ING-hoofdeconoom Marieke Blom, politiek commentator Kees Boonman en EU-correspondent voor de Volkskrant Marc Peeperkorn in Bureau Buitenland.

EUropa Express #17: Spoorboekje naar de verkiezingen

Video niet beschikbaar

Energiecrisis

Een belangrijke oorzaak van de stijgende prijzen was de energiecrisis die volgde op de Russische invasie van Oekraïne. "Energie is onderdeel van veel producten, ook van voedsel", legt Marieke Blom uit. Hierdoor werd voedselproductie aanzienlijk duurder. "En dat merken vooral mensen met lagere inkomens." De EU is deze mensen nauwelijks tegemoetgekomen. "De sociale aspecten zijn verwaarloosd", zegt Kees Boonman.

Quote

De energiecrisis en sociaal beleid zijn geen bevoegdheden die lidstaten hebben overgedragen aan Brussel

Marc Peeperkorn

Geen bevoegdheid

Maar daar is een goede reden voor, vervolgt Marc Peeperkorn. "De energiecrisis en sociaal beleid zijn geen bevoegdheden die lidstaten hebben overgedragen aan Brussel. Ze willen die zaken zelf regelen." De EU heeft daarom geen zeggenschap over zaken als uitkeringen en belastingheffing binnen lidstaten.

Graaiflatie

Twee jaar na de Russische invasie is de inflatie - die ten grondslag lag aan de prijsstijging - tevens sterk gedaald. Desondanks blijven de prijzen hoog. Dat komt onder meer door 'graaiflatie', waarbij bedrijven hun verkoopprijzen opzettelijk hoog houden om meer winst te maken. En dat gaat, uiteraard, ten koste van de portemonnee van de Europese consument.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie