Rusland trekt zich terug uit het ISS
- Nieuws
- Rusland trekt zich terug uit het ISS
De samenwerking tussen de Russen en het Westen loopt op zijn eind. Rusland wil zich in 2024 terugtrekken uit het Internationaal Ruimtestation ISS. Ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg van Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.
Rusland wil zich terugtrekken uit het ISS
Video niet beschikbaar
Zonder Rusland gemankeerd station
Al eerder zeiden de Russen niet meer onderdeel te willen zijn van het ruimtestation, vertelt van den Berg. 'Maar; deze uitspraak lijkt wat serieuzer dan de eerste. Er is zelfs gezegd, "we laten het ISS op Europa storten als jullie niets doen". Naast Rusland en Amerika zitten er nog 3 andere organisaties in. Europa, Canada en Japan. Het leek erop dat die samenwerking weer begon te verbeteren. Maar dit krijgt toch een staartje. Zonder Rusland is dit wel een gemankeerd station. Het Russische gedeelte is samen met het Amerikaanse het grootste. Het Russische deel kan je niet zomaar loskoppelen van het ISS. Het Russische deel is ook nodig om het ISS weer in de goede baan te krijgen, omdat het elke dag een paar honderd meter naar beneden zakt omdat er toch lustweerstand is op die hoogte. Dat betekent dat je om de zoveel tijd een boost nodig hebt om in die hogere baan te komen. Zonder de Russen is dat niet mogelijk.'
Toekomst blijft onzeker
'Rusland is natuurlijk altijd een grootmacht op ruimtevaartgebied. Ze hebben altijd flinke inkomsten gehad via het ISS omdat alle astronauten die naar het ISS wilden altijd via een Russische Sojoez capsule moesten. Sinds de dragon, van Space X vliegt, is die sojoez niet meer nodig en missen de Russen heel veel inkomen. Ze zeggen dat ze een station willen bouwen, maar dat is niet wat we de laatste jaren in de praktijk zien.' Zei van den Berg. Hoe de toekomst van het ISS eruit ziet, blijft onzeker. 'De bedoeling was dat het ISS zou blijven vliegen tot 2031, maar er zou eerst een oplossing gevonden moeten worden voordat het ISS kan blijven functioneren zonder het Russische deel. Anders wordt het een voortijdig einde van de onderzoeken', eindigt van den Berg.
OOG ISS
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.