Buitenland
NOSNTR

Ongeveer 15% tot 20% minder budget voor WHO door terugtrekking Verenigde Staten

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongeveer 15% tot 20% minder budget voor WHO door terugtrekking Verenigde Staten

Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC, was niet verrast dat president Donald Trump zich terugtrekt uit de WHO. Maar ze vindt het wel heel schadelijk: "Hij had het natuurlijk al eerder gemeld, maar het is wel schokkend dat hij het echt doet." Trump keert hiermee de rug toe naar een samenwerkingsverband van 194 landen in de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie monitort wereldwijd de menselijke gezondheid, Koopmans is betrokken bij de WHO en geeft advies aan de organisatie. In 2020 trok de VS zich onder Trump ook al terug uit de WHO.

Video niet beschikbaar

De terugtrekking van de Verenigde Staten uit de WHO heeft grote financiële gevolgen. "Ze zijn een grote betaler en dat is ook één van de argumenten die Trump noemt" aldus Koopmans. Het budget wordt met ongeveer 15 tot 20 procent kleiner door het vertrek. Daarnaast heeft het decreet ook impact op Amerikanen die in de programma's van de WHO werken, dat mag namelijk volgens het bevel ook niet meer. "Dan heb je naast de financiële impact ook nog eens een keer dat mensen met heel veel ervaring mogelijk verdwijnen. Het gaat hoe dan ook grote gevolgen hebben."

China

De organisatie zal met het vertrek van de VS uit het samenwerkingsverband moeten afslanken, legt Koopmans uit. "Als andere landen niet in het gat springen, dan verdwijnen er misschien programma's." Een van die landen die misschien het gat wil opvullen, is China. Marion Koopmans noemt dat een logische stap. "De ironie is ook wel dat één van Trumps argumenten is, dat hij vindt dat de invloed van China te groot is. Maar natuurlijk als er budget wegvalt, is er een kans dat andere landen dat wellicht oppakken."

Evaluatie pandemie

De terugtrekking van Amerika betekent ook dat zij niet meer betrokken zijn bij het proces dat is gestart na de coronapandemie om als WHO beter om te gaan met pandemieën. "Dat is heel slecht nieuws," zegt Koopmans. Ze vervolgt: "er is van alles van te leren, er zijn meerdere evaluaties geweest en ze zitten middenin een herinrichting." De VS stapt ook uit de onderhandeling over een 'pandemie-verdrag'. Die onderhandelingen gaan al moeizaam, maar Koopmans is bang dat doordat de VS eruit is gestapt, dat andere landen zullen volgen.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie