Buitenland

Galicië: Sterk gevoel van identiteit, maar nog weinig behoefte aan onafhankelijkheid

foto: Lex Rietmanfoto: Lex Rietman
  1. Nieuwschevron right
  2. Galicië: Sterk gevoel van identiteit, maar nog weinig behoefte aan onafhankelijkheid

De ogen van de wereld zijn gericht op het referendum over onafhankelijkheid dat de Catalanen willen houden op 1 oktober. De Spaanse regering probeert het met alle mogelijke middelen tegen te houden. Maar naast Catalonië heeft Spanje nog twee regio's met een eigen taal. Eén daarvan is Galicië, even groot als België, en met 2,7 miljoen inwoners. Hoe zit het daar met de wens om een eigen staat te stichten?

Galicië ligt in het uiterste noordwesten van Spanje. De oorspronkelijke bevolking heeft Keltische wortels, verwant aan de vroegste bewoners van Bretagne en Ierland. Maar door de romanisering aan het begin van de jaartelling zijn er bijna geen Keltische overblijfselen te vinden in de Galicische taal. Het Galicisch lijkt sterk op het Portugees, behalve in de schrijfwijze. Vijfhonderd jaar overheersing door Castilië heeft het Galicisch in dit opzicht 'verspaanst'.

Galiciërs zijn zich zeer bewust van hun eigen identiteit. Toch voelen maar weinig Galiciërs voor afscheiding van Spanje. Zelfs een referendum over onafhankelijkheid vinden de meeste inwoners niet nodig. Het Galicische Nationalistische Blok (BNG), een sociaaldemocratische partij die het recht op zelfbeschikking verdedigt, krijgt bij regionale verkiezingen meestal maar 10 tot 15 procent van de stemmen.

'Onafhankelijkheid is een kwestie van tijd'

Maar partijleider Ana Pontón is optimistisch. Ze verwacht dat het referendum in Catalonië, hoe dit uiteindelijk ook zal verlopen, een golf van verandering zal veroorzaken in de Spaanse staat. En het idee van onafhankelijkheid slaat vooral aan onder jongeren. Het is een kwestie van tijd. "Twintig jaar geleden was de situatie in Catalonië hetzelfde als nu in Galicië", zegt Ana Pontón. Ze kijkt met sympathie naar Catalonië, waar het aantal voorstanders van onafhankelijkheid de voorbije tien jaar meer dan verdrievoudigd is.

Redenen voor eenzelfde ontwikkeling in Galicië zijn er meer dan voldoende, vindt Pontón. Volgens haar wegen de belangen van Galicië nauwelijks in het beleid van de Spaanse regeringen. En bovendien kun je in Europa je eigen stem niet laten horen als je geen zelfstandige staat bent. Gaat Pontón (40) het meemaken, een vrij Galicië? "Als ik het niet meemaak, dan hoop ik dat mijn kinderen dat zullen doen."

Onafhankelijkheid van Galicië

Ster advertentie
Ster advertentie