Buitenland
NOS

WikiLeaks-oprichter komt waarschijnlijk vrij in ruil voor schuldbekentenis

foto: X/WikiLeaksfoto: X/WikiLeaks
  1. Nieuwschevron right
  2. WikiLeaks-oprichter komt waarschijnlijk vrij in ruil voor schuldbekentenis

WikiLeaks-oprichter Julian Assange gaat schuld bekennen aan spionage in de zaak die de Verenigde Staten tegen hem hebben lopen. Als ruil hiervoor mag hij waarschijnlijk terugkeren naar zijn thuisland Australië. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die onder meer persbureaus Reuters en AP inzagen. De deal moet nog wel formeel bekrachtigd worden.

WikiLeaks-oprichter komt waarschijnlijk vrij in ruil voor schuldbekentenis

Video niet beschikbaar

Deal

Assange zal naar verwachting worden veroordeeld tot de vijf jaar die hij al in een zwaarbeveiligde Britse gevangenis heeft doorgebracht, terwijl hij vocht om uitlevering aan de VS te voorkomen. Als de deal wordt goedgekeurd, komt hij dus waarschijnlijk per direct vrij. Correspondent Meike Wijers in Australië vertelt meer over de deal. "Met die deal zou hij zeggen dat hij schuldig is dat hij aan één aanklacht van spionage. Eerst waren dat er 18. Er zou 5 jaar cel voor staan en die heeft hij al doorgebracht in een gevangenis in London waar hij zijn uitlevering afwachtte."

Er hing Assange een gevangenisstraf van 175 jaar boven het hoofd in de Verenigde Staten. In 2010 publiceerde het platform van de Australiër een video van Amerikaanse helikopterpiloten in Irak die ongewapende burgers neerschoten. Ook publiceerde het platform de inhoud van honderdduizenden geheime ambtsberichten van Amerikaanse diplomatieke missies over de hele wereld. "Assange werd toen in een klap wereldberoemd", legt Wijers uit.

Australië

Volgens WikiLeaks heeft de oprichter van de website zijn gevangenis in het Verenigd Koninkrijk gisterenochtend verlaten en is hij op het vliegtuig gestapt op luchthaven London Stansted. Er wordt niet vermeld waar hij naartoe gaat. Volgens de rechtbankdocumenten zal Assange deze woensdag echter verschijnen voor een rechtbank op een afgelegen Amerikaans grondgebied: de Noordelijke Marianen. Die eilandengroep ligt in de Grote Oceaan op zo'n vijf uur vliegen van Australië.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie