Buitenland
NOS

Human Rights Watch onderzoekt oorlogsmisdaden in Oekraïne: 'We hopen dat Poetin voor een tribunaal komt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Human Rights Watch onderzoekt oorlogsmisdaden in Oekraïne: 'We hopen dat Poetin voor een tribunaal komt'

Internationale organisaties als Human Rights Watch (HRW) onderzoeken al sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne incidenten die mogelijk het predicaat 'oorlogsmisdaad' verdienen. NOS Met het Oog op Morgen sprak Jan Kooy van HRW.

Video niet beschikbaar

"We doen onderzoek naar een groot aantal incidenten sinds 24 februari, maar ook al daarvoor. Het is al acht jaar oorlog in Oekraïne. De afgelopen maanden hebben we ons onderzoek drastisch opgevoerd. We zijn bijvoorbeeld intensief bezig met het treinstation in Kramatorsk. Daar zijn destijds 59 doden bij gevallen door een Russische raketaanval. Dat onderzoek moet in september naar buiten komen", zegt Kooy.

"We komen half augustus ook met een rapport over filtratie, het proces waarbij mensen tegen hun wil uit Oekraïne naar Rusland worden getransporteerd. Die mensen hun rechten worden niet gerespecteerd. Wij brengen voor het eerst in kaart wat er precies gebeurt in die filtratiecentra."

Tribunaal

"Oekraïne zelf wil duizenden strafprocessen gaan voeren tegen met name militairen. Wij verwachten dat er de komende jaren nog veel meer zaken bij gaan komen. Maar ook hoofdverantwoordelijken moeten worden aangepakt en vervolgd, tot Poetin aan toe wat ons betreft. Hij heeft al een hele lange track record van oorlogsmisdaden als strategie. Wij hopen dat Poetin en zijn generaals voor een tribunaal terechtkomen", aldus Kooy.

"Het leeuwendeel van de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid worden in dit conflict begaan door de Russen, maar ook de Oekraïners maken zich schuldig aan schendingen van oorlogsrecht. Bijvoorbeeld hoe ze omgaan met krijgsgevangenen."

Getuigen

"We gaan ter plaatse en proberen zoveel mogelijk getuigen te spreken. Dan gaan we niet af op één of twee getuigen. Voor het rapport dat in augustus uitkomt hebben we 117 Oekraïners gesproken: mensen die zelf in zo'n filtratiecentrum zijn geweest, advocaten die hen vertegenwoordigen, activisten. We gaan niet over één nacht ijs. Het duurt maanden voordat we zo'n rapport naar buiten brengen", stelt Kooy.

"Vervolgens gebruiken aanklagers onder andere ons rapport om een zaak te bouwen tegen een verdachte. Veel meer organisaties doen belangrijk werk. Het is ongekend dat er zoveel aandacht is voor wat er gebeurt in Oekraïne. De kans dat mensen wegkomen met misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden is heel klein op dit moment."

oog hrw

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie