Buitenland
VPRO

Te weinig Westerse wapens naar Oekraïne? 'Het is net genoeg om niet te verliezen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Te weinig Westerse wapens naar Oekraïne? 'Het is net genoeg om niet te verliezen'

Met de winter voor de deur lijkt Oekraïne nog nauwelijks winst te boeken in de oorlog met Rusland. Zelfs NAVO-chef Jens Stoltenberg liet dit weekend weten dat we rekening moeten houden met slecht nieuws uit Oekraïne. Han Bouwmeester, hoogleraar Militaire Wetenschappen aan de Nederlandse Defensieacademie, vertelt in Bureau Buitenland dat een deel van het probleem ligt bij de Westerse wapenleveranties.

Video niet beschikbaar

Nauwelijks beweging aan het front

Het is niet het offensief waar de Oekraïners en het Westen op hadden gehoopt, dat erkent de Oekraïense regering zelf ook. "Op verschillende afzonderlijke locaties is er nog wel wat aan terreinwinst geboekt, maar zoom je iets verder uit, en kijk je naar heel Oekraïne, dan zie je al een jaar nauwelijks beweging aan de frontlijn", aldus hoogleraar Bouwmeester.

De Oekraïense president Zelensky bindt er zelf geen doekjes om: volgens hem heeft het teleurstellende resultaat van Oekraïne mede te maken met het gebrek aan geleverd materieel. Recent werd bijvoorbeeld duidelijk dat de EU-landen niet in staat blijken om alle beloofde wapens te leveren. "Het gaat steeds om mondjesmaat aantallen", vertelt Bouwmeester, "kijk naar de tanks die steeds geschonken worden. Het gaat om partijen van enkele tientallen."

Politieke wil

De hoogleraar stelt dat Oekraïne veel meer slagkracht nodig heeft. Dan gaat het zowel om vliegtuigen en drones, als om meer tanks op het land. "Oekraïne krijgt natuurlijk heel veel geschonken, maar dat is net voldoende om niet te verliezen. Maar om nou echt te gaan winnen in deze oorlog heb je gewoon meer slagkracht nodig."

Dat die wapens niet geleverd worden is volgens Bouwmeester een politieke beslissing. Hij maakt een vergelijking met Rusland dat ervoor gekozen heeft de hele economie in te richten op de oorlog. Het land heeft bijvoorbeeld ook een overeenkomst met Iran gesloten waarin de bondgenoot zelf dronefabrieken op Russisch grondgebied bouwt om het proces te versnellen. "Dus het kan wel op korte termijn. Maar dan moet er ook de politieke wil zijn om dat te doen."

Op hoeveel steun kan Oekraïne nog rekenen? & Trump vs. Republikeinse voorverkiezingen - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie