Buitenland
NOSNTR

Amerikaans PR-bureau houdt critici van pesticidengebruik in de gaten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaans PR-bureau houdt critici van pesticidengebruik in de gaten

Een Amerikaans PR-bureau, V-Fluence, houdt gedetailleerde gegevens bij van honderden wetenschappers, activisten en journalisten die kritisch zijn over het gebruik van pesticiden in de landbouw. Dat ontdekte onderzoeksorganisatie Lighthouse Reports. Een van de mensen op wie dit platform zich richt, is de Nederlandse journalist Vincent Harmsen. Hij deed zelf onderzoek naar de activiteiten van V-Fluence en deelt zijn bevindingen.

Video niet beschikbaar

Journalist Vincent Harmsen, die zelf ook in het vizier van het bureau bleek te zijn, vertelt dat het platform, genaamd Bonus Eventus, gedetailleerde informatie bijhoudt over critici van de agrochemische industrie. "Toen ik dat profiel van mezelf zag. Heel bizar om dat te lezen," vertelt Harmsen. "Er staan veel lasterlijke dingen in, dingen die feitelijk niet juist zijn. Heel erg gericht op mijn werk bekritiseren als journalist."

Lasterlijke profielen van critici

Hij merkt op dat dit soort tactieken niet nieuw zijn binnen de industrie. "Het is bekend dat deze industrie dergelijke tactieken toepast. Beeldvorming beïnvloeden behoort tot die tactieken. Zo werd er in het verleden een artikel over mij geschreven door een Amerikaanse wetenschapper die suggereerde dat ik een activist ben en geen journalist. Later bleek dat die schrijver voor Monsanto werkte."

Het platform Bonus Eventus volgt niet alleen Harmsen, maar ook honderden andere critici van pesticidengebruik. "Wat we zien, is dat ze op dat platform hele gedetailleerde informatie bijhouden van de critici, van hun namen tot adressen, maar ook schadelijke informatie die mogelijk kan worden ingezet om hun geloofwaardigheid aan te tasten," legt Harmsen uit.

Gedetailleerde data over honderden personen


Volgens Lighthouse Reports hebben mensen die werkzaam zijn binnen de biotech- en pesticide-industrie toegang tot dit platform. Dit omvat bedrijven zoals Syngenta en belangengroepen als CropLife, maar ook Amerikaanse ministeries van landbouw en handel. Daarnaast hebben websites die pro-pesticide berichten verspreiden, vaak gefinancierd door de pesticide-industrie, toegang tot deze gegevens.


Het verzamelen van deze gegevens door de pesticide-industrie lijkt gericht te zijn op het beïnvloeden van het publieke debat over pesticiden. "Volgens Lighthouse Reports zouden pesticidefabrikanten de data gebruiken om de beeldvorming rondom schadelijke bestrijdingsmiddelen te beïnvloeden. Mogelijk om het werk van de critici in diskrediet te brengen," vertelt Harmsen.

Invloed op beeldvorming

De journalist waarschuwt dat de belangen in deze industrie enorm zijn, vooral omdat er zorgen zijn over de schadelijke effecten van pesticiden op de volksgezondheid en het ecosysteem. "Deze bedrijven zijn heel actief in het beïnvloeden van de wetenschap en de beeldvorming," stelt hij. Hij benadrukt hoe problematisch het is dat persbureaus zoals Reuters artikelen publiceren die afkomstig blijken te zijn van de pesticide-industrie, zonder dat dit voor de lezer zichtbaar is. "Dat is ondermijnend voor de waarheidsvinding en het publieksvertrouwen."

V-Fluence reageerde op de bevindingen door te stellen dat ze niets verkeerds doen en dat ze uitsluitend gegevens hebben verzameld die al openbaar waren. Echter, volgens Harmsen is de zaak nog niet afgerond. "Ik verwacht wel dat de Amerikaanse regering hier ook nog een reactie op gaat geven, omdat het blijkt dat het Amerikaanse ministerie van landbouw betrokken zou zijn bij V-Fluence. En dat belastinggeld van Amerikaanse burgers hiermee is gemoeid," concludeert hij.

Zondagavond om vijf over tien zendt Zembla op NPO 2 een aflevering uit waarin dieper wordt ingegaan op de invloed van de pesticide-industrie.

Pesticiden

NPO Radio 1 Laat je stem horen

Kom langs bij onze live-uitzendingen; de toegang is gratis. Voor de locatie in Sittard graag aanmelden. Dat kan via onderstaande knop.

09.30-12.00 uur Zaantheater: Nicolaasstraat 3, Zaandam

12.00-16.00 uur Toon Hermans Theater: Monseigneur Claessensstraat 2, Sittard

Meld je hier aan voor Sittard

18.30-20.30 uur Café De Hip: Brink 21, Deventer

Ster advertentie
Ster advertentie