Buitenland
VPRO

Is Biden te laat opgestapt? 'Een écht democratisch proces is nu moeilijker'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Biden te laat opgestapt? 'Een écht democratisch proces is nu moeilijker'

De strijd om het Amerikaanse presidentschap ziet er voor een tweede keer in korte tijd totaal anders uit. De terugtrekking van Joe Biden uit de race om het presidentschap opent nieuwe kansen voor de Democraten. Maar is er nog wel genoeg tijd voor de Democraten om een goed afgewogen keuze te maken? Correspondent Karlijn van Houwelingen en Amerikakenner Laila Frank vertellen in Bureau Buitenland dat de timing zeker beter had gekund.

Video niet beschikbaar

Open voorverkiezingen

De zorgen om de leeftijd en prestaties van Biden waren de afgelopen tijd niet nieuw, maar raakten sinds het mislukte debat tegen Donald Trump afgelopen juni wel in een stroomversnelling. De aankondiging van Biden dat hij alsnog afziet van deelname aan de presidentsverkiezingen komt relatief laat in de race, en de vraag is dus of de Democraten genoeg tijd hebben om weloverwogen voor een alternatief te gaan.

"Kijk", begint Amerikakenner Frank, "het was makkelijker geweest als hij die beslissing eerder had genomen. Stel hij had het in februari gedaan, dan hadden de voorverkiezingen opengelegen en dan had je ook een veel democratischer proces gehad."

Volgens Frank is er nu veel meer haast geboden bij de keuze van een nieuwe presidentskandidaat. "De gelederen sluiten zich wel heel snel achter Kamala Harris." "Terwijl het alternatief, om het proces open te gooien, waar Barack Obama in zijn bericht op hint, dat zou de kiezer wel het gevoel geven dat het een veel democratischer proces is. Dat is nu moeilijker, maar het kan nog steeds."

Quote

Het verleden leert dat een partij in chaos nooit de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

Karlijn van Houwelingen

Opnemen tegen Kamala Harris

Ondanks dat de kans groot is dat de komende tijd Harris officieel komt bovendrijven als de Democratische kandidaat, is het volgens correspondent Van Houwelingen nog geen uitgemaakte zaak. "Nu Biden terugtreedt kunnen zijn gedelegeerden in principe hun eigen keuze maken tijdens de conventie, maar Biden heeft hen wel al gevraagd om op Harris te stemmen."

"Deze mensen zijn loyaal aan Biden, dus het is eigenlijk niet waarschijnlijk dat zij zijn verzoek negeren en toch voor iemand anders zouden kiezen. En voorlopig heeft ook nog niemand zijn vinger opgestoken en gezegd: 'Ik ga het opnemen tegen Kamala Harris'."

Van Houwelingen vermoedt dat er binnen de Democratische Partij te veel angst heerst voor chaos. "Ja, en een partij in chaos, het verleden leert dat die nooit de presidentsverkiezingen heeft gewonnen." "En ik kan me ook zo voorstellen dat veel Democraten met presidentiële ambities niet per se zitten te wachten op een campagne waar ze op deze manier in moeten stappen. Zo laat nog in de race, zonder infrastructuur, zonder geld. Kamala Harris erft het campagneteam en de campagne bankrekening van Joe Biden en heeft dus ook een grote voorsprong op eventuele andere kandidaten."

Amerikaanse campagnes op de schop na terugtrekking Biden - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie