Buitenland
NOSNTR

Wie zitten er achter de 'Russian Imperial Movement'?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zitten er achter de 'Russian Imperial Movement'?

Begin december werden negen landen opgeschrikt door verschillende bombrieven, maar Spanje kreeg er het meest. Amerikaanse en Europese onderzoekers denken dat de Russische groepering de Russian Imperial Movement erachter zit. Zes bombrieven werden afgeleverd bij onder meer de Oekraïense en Amerikaanse ambassade in Spanje.

Wat is de Russian Imperial Movement

Video niet beschikbaar

"Het is een club die al bijna 20 jaar bestaat. Het is opgericht door een 62-jarige jurist uit Sint Petersburg, Stanislav Vorobyev. Hij heeft in zijn carrière gewerkt bij het Russische Openbaar Ministerie, het is een monarchist, heeft veel contacten met extreemrechtse partijen en is antisemiet", vertelt journalist en Ruslandkenner Hubert Smeerts in Nieuws en Co.

Groepering

Volgens Smeets ziet Vorobyev zichzelf als een opvolger van de zogenaamde 'zwarte 100'. "Dat waren groepen die aan het begin van de vorige eeuw jacht maakten op joden in het Russische rijk. Dat kan hij zich permitteren, omdat de Russische imperiale beweging ervan uit gaat dat het Russische volk een door god uitverkoren volk is, en zich daarom alles kan permitteren."

Poetin

Vorobyev vindt dat Poetin niet radicaal genoeg is, zegt Smeets. "Hij vindt dat Poetin verder moet gaan dan de president tot nu toe gaat", legt hij uit. "Hij zou heel goed contacten kunnen hebben met de Russische geheime diensten, omdat hij bij het OM heeft gewerkt. In Rusland zijn geheime diensten en justitie heel erg met elkaar verweven. Het is denkbaar dat hij ingeschakeld wordt voor klusjes van de Russische geheime diensten."

Bombrieven

"Ze zijn tot nu toe vooral georiënteerd geweest op het zoeken van samenwerking met extreemrechtse organisaties in Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Of ze enige bombrieven geclaimd hebben, durf ik niet te zeggen."

Doel

Het doel, volgens Smeets, is vooral verwarring zaaien. "Met name Spanje, omdat Spanje het land is dat geografisch het verst ligt van Rusland, maar ook het minst betrokken is bij deze oorlog in Oekraïne." Spanje en Rusland hebben heel lang geen diplomatieke relaties gehad. "Toen de Sovjet-Unie nog bestond, was er überhaupt geen diplomatiek verkeer. Het leidde er toe dat bij een Europees kampioenschap voetbal begin jaren ’60 Spanje niet meedeed, omdat de Sovjet-Unie meedeed. Zo kil waren die relaties. Die zijn verbeterd, maar om nou te zeggen dat er spraken is van heel veel handelsbetrekkingen en veel geld omgaat tussen de landen? Nee, dat is niet het geval."

"Dat maakt Spanje tot een interessant object", vertelt Smeets. "Als je daar begint met dit soort hybride oorlogsvoering, want deze brieven zijn deel van de hybride oorlogsvoering die Rusland voert met het Westen, kan je kijken wat het effect is en of het angstzaaien ook werkt."

Nederland

Ook in Nederland werd een bombrief aangetroffen, vermoedelijk van de groepering. Smeets acht de kans klein dat Nederlandse politici een doelwit zijn van de bombrieven. "Ook omdat ik denk dat de AIVD alerter is op de Russische operaties in Nederland van geheime diensten en van dit soort bewegingen dan de Spaanse geheime dienst."

"In Nederland is de Russische geheime dienst zeer actief. De AIVD waarschuwt er elk jaar voor, dus ik mag aannemen dat de AIVD ook dit soort bewegingen snel in de gaten heeft. Ze zullen hier niet met hun leider opereren, maar ze zullen hier dan opereren met agenten van de binnenlandse dienst van Rusland of de militaire dienst."

NC bombrief

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie