Westerse tanks naar Oekraïne: waar trekt Poetin wél de grens?
- Nieuws
- Westerse tanks naar Oekraïne: waar trekt Poetin wél de grens?
Na maandenlange smeekbedes van president Zelensky beschikt Oekraïne straks dan eindelijk over de Duitse Leopard 2 tanks. De Duitse bondskanselier Scholz geeft na veel geaarzel groen licht voor de levering van de moderne gevechtstanks. Het Kremlin noemt het besluit "een dieptepunt in de betrekkingen met Europa". Maar escalatie aan Russische kant blijft vooralsnog uit. Tot nu toe lijkt de rode lijn van Poetin rekbaarder dan verwacht, vertelt Hubert Smeets in Bureau Buitenland.
Hoe reageert Rusland op de Westerse tankleveranties aan Oekraïne?
Bijna berustend
Nog geen half jaar geleden dreigde Poetin alles in zijn beschikking te gebruiken om het grondgebied van de Russische federatie te beschermen. Daarmee doelt Poetin nadrukkelijk op het nucleaire arsenaal van Rusland. Smeets noemt de toon van de reactie van het Kremlin op het besluit nu "bijna berustend". "Het Kremlin heeft zich ermee verzoend dat Rusland de komende tijd niet in staat is een wig te drijven tussen Europa en de Verenigde Staten", vertelt Smeets.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De rode lijn
Het Russische grondgebied is formeel uitgebreid tot het oosten van Oekraïne, de Donbas, waaronder de stad Kherson, en eerder al de Krim. Hoewel Rusland dreigt alles in hun beschikking te gebruiken bleef ook na de bevrijding van Kherson escalatie uit. Vermoed wordt dat Oekraïne de Westerse gevechtstanks wil gebruiken om op te rukken richting de Krim. Volgens Smeets trekt Poetin daar de grens. "De rode lijn voor het Kremlin is datgene wat voor de inval van Oekraïne in februari 2022 als Russisch grondgebied werd beschouwd, de Krim is daar natuurlijk het symbool van." Mochten de tanks zich bewegen naar de Krim, dan zouden we de Petroesjka poppen weleens aan het dansen kunnen hebben.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.