Buitenland
VPRO

De klok tikt voor Biden: kan hij het tij nog keren?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De klok tikt voor Biden: kan hij het tij nog keren?

Na een dramatisch optreden van Biden in debat met Donald Trump, is het hek van de dam. Steeds meer Democraten spreken zich uit voor het terugtrekken van Joe Biden uit de presidentsrace. Maar hoe waarschijnlijk is dat? Daarover Amerika-kenner Casper Thomas in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Dalende peilingen

Het is redden wat er te redden valt voor het campagneteam van Biden. Terwijl vooraanstaande Democraten als Nancy Pelosi nu openlijk twijfelen aan zijn kandidatuur, en anderen zich zelfs expliciet hebben uitgesproken voor zijn terugtrekking uit de race, probeert het team vooral vooruit te kijken, zegt een woordvoerder.

Amerika-kenner Casper Thomas kijkt ernaar met "enige meewarigheid", zegt hij zelf. "Het is een rommeltje bij de Democraten. Van meet af aan was het de vraag of Biden in staat was twee presidentstermijnen te voltooien. Nu lijkt het er steeds meer op dat dat niet kan. Maar de enige die dat uiteindelijk kan beslissen, is Biden zelf."

De druk op de president neemt ondertussen wel steeds meer toe, legt de Amerika-kenner uit. "Dit onderwerp was voorheen altijd een taboe. Maar vanaf het debat dat zo slecht ging, regent het commentaar en opiniestukken waarin wordt gezegd: Joe, hou de eer aan jezelf en stap op. Geef iemand anders de kans om het tegen Trump op te nemen."

De dalende peilingen helpen daar ook niet bij: inmiddels staat Biden op 43 procent, met Trump op 49 procent van de stemmen. En bovenop de groeiende groep Democraten die hun steun voor Biden intrekt, dook er gisteren ook nog eens een intern memo op waaruit blijkt dat ook fondsenwervers zeer bezorgd zijn.

Quote

Het regent het commentaar en opiniestukken waarin wordt gezegd: Joe, hou de eer aan jezelf en stap op. Geef iemand anders de kans om het tegen Trump op te nemen.

Casper Thomas

Goed geweten

Stel dat Biden voet bij stuk houdt en zijn kandidaatschap wil volhouden – heeft de Democratische partij dan nog wel een keus? "Dat is ontzettend lastig", legt Thomas uit. "De partij heeft geen centraal comité dat presidentskandidaten aanwijst, dat doen de kiezers. En die hebben Biden gekozen in de voorverkiezing. Daardoor is er nu eigenlijk geen manier om iemand weg te krijgen, als hij er eenmaal zit."

Toch is er nog één theoretische mogelijkheid voor de Democraten om Biden aan de kant te schuiven, namelijk op de conventie van de Democraten in augustus. Daar moeten vierduizend gedelegeerden Biden officieel aanwijzen als presidentskandidaat. "Om dat te voorkomen zou een meerderheid van die gedelegeerden iets anders moeten doen dan wat er van hen verwacht wordt. Daar hebben ze formeel de ruimte voor: ze moeten met een goed geweten hun stem uitbrengen. Nu kan het zijn dat er iemand zegt: ik kan met geen goed geweten op Biden stemmen."

Toch schat Thomas die kans niet groot in: "Krijg maar eens voor elkaar dat tweeduizend neuzen dezelfde kant op wijzen. En dan wordt het ook nog de vraag: op wie gaan ze dan stemmen?"

Het blijven dus spannende maanden voor de Democraten. Mocht Biden toch uit eigen beweging opstappen, dán ontstaat er een interne strijd binnen de Democraten. Maar juist dat is wat veel Democraten willen voorkomen. "Dat is een belangrijke reden waarom nu iedereen zo stil is. Niemand wil een verdeelde partij."

De klok tikt voor Biden & Peru herschrijft geschiedenis - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie