Buitenland
AVROTROS

Jortcast #46: Israël en wat je daarvan mag vinden

foto: Israël in 1948foto: Israël in 1948
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #46: Israël en wat je daarvan mag vinden

Waar Israël in haar kinderjaren nog werd gezien als joodse knuffelstaat met gezellige kibboetsjes, is er heden ten dage in de media voornamelijk kritiek op de tegenwoordig rechts-militaristische natie met autoritaire trekjes. In Jortcast #46 bespreekt dr Kelder met dr. Marcel Poorthuis, hoogleraar interreligieuze dialoog van de Tilburg University, de kentering in onze beeldvorming.

{podcast audio="54541" caption="#46 Israël: wat mag je ervan vinden?" }

Volgens Poorthuis is een lichte kentering in de beeldvorming van Israël begonnen in 1973. Israël werd in die tijd steeds sterker in militaire zin. "Het beeld van de kleine David tegen de grote Goliath klopte niet echt meer." Ondertussen kreeg Israël steun vanuit Amerika, iets wat met name bij de Arabische landen in het verkeerde keelgat schoot. "Er ontstond een soort verbond tussen zionisme en amerikanisme. Dat werd gezien als een verlengstuk van het kolonialisme," zegt Poorthuis. Als gevolg kreeg Israël een hele andere positie, waardoor er steeds minder sympathie was voor het Beloofde Land.

Nederzettingen

Poorthuis denkt dat Israël zichzelf vooral in de voet heeft geschoten met haar nederzettingen in Palestijnse gebieden. "Vroeger werd gedacht: laten we wat vooruitgeschoven posten hebben, dat is handig militair gezien." Inmiddels wonen er een miljoen Israëliers op Palestijns grondgebied. "Het zijn hele steden die er gebouwd zijn. Dit is een onomkeerbaar proces."

Quote

Het bestaansrecht van Israël staat buiten kijf

dr. Marcel Poorthuis, hoogleraar interreligieuze dialoog

Waar je volgens Poorthuis ver van moet blijven is de discussie over het Israëlische politieke beleid in het licht zetten van antisemitisme. Gerechtvaardigde kritiek op dat beleid verwarren met jodenhaat is volgens Poorthuis de grote frustratie, omdat het een discussie over de concrete politiek in de weg staat. "Het bestaansrecht van Israël staat buiten kijf, dat is geen discussiepunt. Maar als de politiek van Israël telkens met de hypotheek van antisemitisme wordt belast, dan frustreer je de hele boel."

Vredesplan

Het Palestijns-Israëlisch conflict lijkt eindeloos. Een van de redenen dat het zich zo voortsleept is volgens Poorthuis dat Palestijnse regering te zwak is. "Israël is gebaat bij Palestijnse leiders die gezag hebben. Zo'n Abbas is eigenlijk een treurig figuur, heeft geen enkel gezag. Dat drijft Palestijnse jongeren in de armen van Hamas en daar spinnen de haviken in Israël dan weer garen bij."

Een Tweestatenoplossing wordt toenemend moeilijk, maar Poorthuis heeft een vredesplan. Hij legt het voor aan dr Kelder in Jortcast #46.

Ster advertentie
Ster advertentie