Buitenland
WNL

Poetin kan de oorlog in Oekraïne niet meer stoppen, ziet Ruslanddeskundige

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin kan de oorlog in Oekraïne niet meer stoppen, ziet Ruslanddeskundige

De Russische president Vladimir Poetin heeft zichzelf in de hoek gedwongen in de oorlog met Oekraïne. Daarom is het nog maar de vraag of Poetin de oorlog wil stoppen, zegt Ruslanddeskundige Helga Salemon in Sven op 1. "Hij kan niet vooruit en niet achteruit. Als hij de oorlog beëindigt, stort de economie in elkaar. Zeker als de sancties vanuit het westen in stand blijven. En als hij toegeeft, staat hij in zijn hemd."

Salemon denkt dat Rusland de komende decennia nog economisch in het slop zit. "Omdat mensen het financieel moeilijker hebben, leidt dat tot inflatie. Ik noem het een 'necronomie', want het draait nu alleen om bommen, granaten en mensenvlees." Dat draagt niet bij aan economische groei. "Dus als Poetin stopt en geen deal kan sluiten, is het nog maar de vraag of de resultaten die hij behaalt aan de bevolking kan verkopen. Hij zit in een moeilijk parket."

Rusland stemt daarom waarschijnlijk niet in met een wapenstilstand, maar wil de capitulatie van Oekraïne, vervolgt Salemon. "En een andere regering, Oekraïne niet bij de NAVO en de vier bezette gebieden. De vraag is of de aanstaande president van Amerika Donald Trump Poetin geeft wat hij wil, er zijn veel beren op de weg. Veel deskundigen zeggen: er komt geen vrede."

Helga Salemon (Ruslanddeskundige): 'Poetin kan de oorlog in Oekraïne niet meer stoppen' (2 januari 2025) - Sven op 1

Oorlogseconomie

De oorlogseconomie is momenteel de motor van Rusland. Zo gaat bijvoorbeeld meer geld naar armere gebieden, omdat nabestaanden van gesneuvelde militairen een halve ton ontvangen. "Als het zo doorgaat, wordt dit onbetaalbaar. Nu kost de oorlog al 50 procent van de begroting, met alle investeringen in repressie en propaganda. Op gegeven moment is het op."

Dit zal tot meer ontevredenheid binnen de samenleving leiden, denkt Salemon. "Een land kan ook met sancties een oorlog overleven, maar als er geen akkoord komt in de oorlog met Oekraïne, kan 2025 weleens een heel moeilijk jaar worden. De reserves van Rusland zijn op en de gaskraan naar Europa is sinds gisteren dicht."

Gasexport

Rusland exporteerde jarenlang gas via Oekraïne naar Europa. Sinds 1 januari is dat beëindigd, omdat er geen nieuwe overeenkomst is gesloten. Rusland heeft vorig jaar ongeveer 15 miljard kubieke meter gas via Oekraïne geleverd. "Dit wordt niet gecompenseerd door de gasexport naar onder meer India en China. Wat Rusland op de knieën kan dwingen, is het verlagen van de olieprijs."

Donald Trump zet in op gas- en olieverkoop van Amerika en dwingt Europa daartoe, zegt Salemon. Mocht Amerika veel olie op de Europese markt brengen, kan de prijs flink dalen. "Zo blijft er steeds minder over voor de Russische bevolking."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie