Buitenland
VPRO

'Looking like a WOW': Indiase 'aunties' zijn een hit op social media

foto: Instagram
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Looking like a WOW': Indiase 'aunties' zijn een hit op social media

Het gaat deze week in India online alleen nog maar over 'aunties', vrouwen die liefkozend tante genoemd worden. Waarom dat stereotype zo aanslaat in India vertelt correspondent Lisa Dupuy in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

'Looking like a WOW'

Eén kledingverkoopster uit New Delhi is in India het symbool geworden van de 'auntie', een begrip onder Indiërs. "Iedereen in India heeft wel een auntie, en waarschijnlijk wel meerdere", zegt Dupuy. "Dat is niet per se een familielid, maar eerder een familievriendin. Iemand die bij gelegenheden of feesten langskomt en goedbedoeld commentaar levert op iedereen om haar heen, vooral op de jongere mensen."

"Winkeleigenaresse Jasmeen Kaur zette de auntie zo goed neer, bewust of onbewust, met haar geinige uitspraken en de gekke omschrijvingen van de kleren, dat mensen de audio gingen hergebruiken."

Iedereen heeft inmiddels een versie van 'looking like a wow'. De hype is zelfs doorgedrongen in de regering: daar werd het door de Spoorwegminister gebruikt om een nieuwe trein aan te prijzen.

Dit is de originele 'looking like a wow':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dikke rijen

Het type 'auntie' is niet alleen maar positief, licht de correspondent verder toe. "Jongeren hebben de associatie met een roddeltante, die conservatief en traditioneel is. Er wordt in sommige kringen dus ook een beetje op ze neergekeken."

Maar voor Jasmeen heeft het allemaal goed uitgepakt. Dupuy: "Doordat haar filmpje zo viral ging, weet iedereen haar kleding nu te vinden. Er staan dikke rijen voor haar winkel in New Delhi. Deze auntie weet er dus wel garen bij te spinnen."

Luister hier de hele uitzending van Bureau Buitenland - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie