Buitenland
NOS

Iran lanceert raketten op Israël: 'Ik sta nog te trillen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iran lanceert raketten op Israël: 'Ik sta nog te trillen'

Miljoenen Israëli's moesten gisteravond de schuilkelder in toen Iran een aanval opende op Israël. Iran heeft volgens Israël zo'n 180 ballistische raketten afgevuurd. Aan het begin van de avond klonk het luchtalarm in veel Israëlische steden, waaronder Tel Aviv. Jose woont met haar gezin in de buurt van Tel Aviv, vlakbij een militair vliegveld, en hoorde ze neerkomen. Ze vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Jose moest schuilen voor raketten in Israël

Video niet beschikbaar

"We zijn al denk ik een maand erop voorbereid dat Iran misschien iets gaat doen, maar gistermiddag werden de geruchten steeds groter", aldus Jose. "Toch als het moment daar is, ben je niet per se voorbereid."

Veilige kamer

Jose geeft aan dat het een stressvolle situatie was. "Mijn kinderen waren nog onderweg, dus ik was heel erg zenuwachtig en ongerust." Toen ze net een kwartier thuis was met het gezin, hoorde ze de eerste raketten inslaan. "Ik ben er nog een beetje trillerig van", voegt ze eraan toe.

Om zo veilig mogelijk te zijn, gaan Israëliërs naar schuilkelders of veilige kamers. "Bij ons in huis is op de begane grond zo'n veilige kamer. Die is helemaal van beton en dan sluiten we de deur en dan gaan we daarin zitten." Veel huizen in Israël hebben volgens Jose zo'n kamer. In die kamer ligt van alles om toch met de buitenwereld contact te houden. "We hebben sinds kort wel Wi-Fi dat daar ook nog ontvangst heeft, maar sinds 7 oktober heb ik ook noodradio's gekocht. Maar ook een emmer als we er uren moeten zitten en je naar de wc moet, maar ook onze paspoorten als we plotseling moeten vluchten."

Opeenstapeling van stress

Toch ziet Jose zichzelf niet heel snel vertrekken. Ondanks dat ze het leven in Israël wel zwaar noemt. "Soms zeg ik wel: ik ga weg, maar ik woon hier al sinds 1987, dus dat is meer een opmerking als ik denk het even niet meer aan te kunnen." Toch is het laatste jaar duidelijk anders dan ervoor. "Het is een opeenstapeling van stress. Gelukkig gaat het oké met ons, maar je weet niet hoe het verder gaat. Alles komt letterlijk van boven en je kan niks doen."

Inmiddels is het rustiger in Israël, maar voor hoelang is niet duidelijk. Jose is er niet gerust op en hoopt dat het snel afgelopen is met de oorlog. "Wanneer is het voorbij met deze rotzooi", verzucht ze.

Jose in Israël

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie