Buitenland
NOS

Rusland neemt extra maatregelen tegen Oekraïens offensief

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland neemt extra maatregelen tegen Oekraïens offensief

Rusland neemt aanvullende anti-terreurmaatregelen in drie regio's die grenzen aan Oekraïne, melden Russische media. Het is een reactie op de Oekraïense aanval op de grensregio Koersk. Na vier dagen lijkt het offensief van de Oekraïners daar nog niet ten einde te zijn.

Video niet beschikbaar

Oost-Europa correspondent Christiaan Paauwe zei in het NOS Radio 1 Journaal, dat er steeds meer bekend wordt over de aanvallen. Zo verschijnen online video’s van aanvallen op Russische konvooien. Ook is volgens Paauwe in een video te zien dat Oekraïense militairen bij een belangrijk, strategisch punt in Rusland staan, waarvandaan Russisch gas naar Europa stroomt. "Oekraïne lijkt stevig grip te hebben op dat grensplaatsje en lijkt ook enkele tientallen kilometers Rusland te zijn binnengedrongen."

Rusland wil volgens Paauwe laten zien dat ze de aanvallen heel serieus nemen. Door de extra anti-terreurmaatregelen kan Rusland makkelijker grip houden, controles uitvoeren en telefoons afluisteren. Ook stuurt Rusland reservetroepen naar de grens en voert zware aanvallen in de buurt uit.

Oekraïne doet er ondertussen alles aan om Poetin in verlegenheid te brengen. "Het moet een boost zijn voor de moraal van Oekraïne. Ook willen ze Poetin in verlegenheid brengen door aan te tonen dat Rusland het eigen grondgebied niet kan beschermen", zegt de correspondent.

Het Internationaal Atoomagentschap heeft zorgen geuit over de situatie. In de regio Koersk staat een nucleaire reactor die een groot deel van de grensregio van energie voorziet. Daar zou gisteren een brand zijn uitgebroken na een aanval van een drone. Het atoomagentschap wijst Rusland en Oekraïne voor de risico’s en roept op om terughoudend te zijn met aanvallen in het gebied.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie