Buitenland
VPRO

Wie is Hemeti, leider van de beruchte RSF in Soedan?

foto: Hemeti
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is Hemeti, leider van de beruchte RSF in Soedan?

Tot dit weekend werd Soedan gezamenlijk bestuurd door generaal Burhan en generaal Hemeti. De eerste als president, de tweede als vicepresident. Maar nu hebben de Rapid Support Forces (RSF), een militiegroep die onder leiding staat van Hemeti, het vuur geopend op het regeringsleger van Burhan. De twee staan nu dus recht tegenover elkaar. Maar wie is deze Hemeti, die voor zoveel onrust in het land zorgt, eigenlijk? Thirsa de Vries van Pax legt het uit in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Verdeel- en heerspolitiek

Hij begon ooit als kamelenhandelaar, maar toen zijn familie betrokken raakte bij het conflict in Darfur in 2004 zette Hemeti de Janjaweed op, een militie die volgens De Vries verschrikkelijke misdaden beging, onder andere tegen de bevolking in Darfur. Later werd deze groep getransformeerd tot de Rapid Support Forces die onder leiding van dictator Al-Bashir een speciale status verkreeg.

"Dat was dus ook echt een soort van gescheiden commandostructuur. De RSF legde directe verantwoording af aan de dictator Al-Bashir," vertelt De Vries. Volgens haar voorzag Al-Bashir deze militie bewust van voldoende macht en wapens om een zekere machtsbalans tussen de verschillende legereenheden in stand te houden. Verdeel- en heerspolitiek.

Banden met Russische Wagnergroep

Toen in 2019, na massale protesten, het leger onder leiding van generaal Burhan de macht greep over Soedan, en Al-Bashir werd afgezet, werd Hemeti meteen als tweede man van het land aangewezen. "En vanaf die periode is Hemeti meer een politiek profiel gaan opbouwen. Hij ging vaker naar het buitenland en rekruteerde meer mensen."

De RSF groeide daarmee uit tot een waar huurlingenleger van 100.000 man dat onder andere in Jemen en Libië heeft gevochten. Ook is het RSF in het verleden in zee gegaan met de beruchte Russische Wagner groep. Volgens de Vries is "in Darfur is heel veel goud, en dat wordt door dergelijke groepen gebruikt als inkomstenbron, ook door de Wagnergroep die rondom een aantal mijnen samenwerken met het RSF".

Europese Migratiepolitiek

En dan is er nog de Europese Unie. Want ook die zou in het verleden banden hebben gehad met de RSF. Dat heeft volgens De Vries alles te maken met de Europese migratiepolitiek. "Er was toen een samenwerking met de Soedanese regering rondom grenscontroles. En het is aannemelijk –of eigenlijk bewezen– dat deel van die hulp ook bij de RSF terecht is gekomen. En dat terwijl de RSF ondertussen ook actief bezig was met het smokkelen van mensen over de grens."

Het is uiteindelijk nog de vraag of de RSF, ondanks alle macht en invloed die het de afgelopen jaren heeft vergaard, in staat is het regeringsleger van Burhan te verslaan. De Vries vermoedt in ieder geval dat, des te langer deze strijd duurt, des te groter de kans is dat het regeringsleger dit conflict zal winnen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie