Buitenland
VPRO

Een dikke middelvinger naar het Iraanse regime

foto: Twitterfoto: Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. Een dikke middelvinger naar het Iraanse regime

Scholieren in Iran steken hun middelvinger op naar het Iraanse regime. Aangevoerd door veelal jonge vrouwen demonstreren steeds meer Iraniërs tegen het strenge bewind, voor de vierde week op rij. Terwijl het Iraanse regime hard optreedt, lijken de demonstranten onvermoeibaar door te gaan. Wie houdt het langste stand: de demonstranten of de ayatollahs?

Een middelvinger naar het Iraanse regime

'Stille campagne van de overheid'

Het is een licht in de duisternis dat deze scholieren protesteren, vertelt filmmaakster Beri Shalmashi in Bureau Buitenland. "Ze roepen: 'Weg met de dictator.'" Volgens haar laten de landelijke protesten zien dat het volk een einde wil aan het regime. "Een systeem met religie aan de macht werkt gewoon niet meer."

Shalmashi hoort ontluisterende verhalen van mensen uit Iran. "Die vertellen mij dat er een ernstige trend gaande is: mensen worden thuis van hun bed gelicht door ordetroepen. Het gaat om intellectuelen of journalisten die voor een paar dagen of soms voor een paar weken meegenomen worden naar het politiebureau. Dat is een stille campagne van de overheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoop

Ondanks dat de protesten hardhandig worden neergeslagen, ziet de filmmaakster een grote moed bij de demonstranten. "Het lijkt wel alsof de muur van angst is doorbroken. De kans op vrijheid is alles waard voor de mensen die de straat opgaan. Ik noem ze geen demonstranten meer, maar strijders van hun land. Al vrezen ze wel voor het ergste vanuit de overheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Solidariteit

Internationaal is er veel solidariteit met Iraanse vrouwen. Shalmashi onderstreept het belang van vrouwen die hun haren knippen, maar wijst ook op de diplomatieke druk die gezet kan worden op de Iraanse overheid. "Hier staan mensenlevens op het spel. Meer diplomatieke druk zou goed zijn, door bijvoorbeeld Iraanse diplomaten terug te sturen of het sluiten van ambassades."

Hoe de demonstraties zich zullen ontwikkelen, is een grote vraag voor velen, vertelt de filmmaakster. "De situatie van Iran is zo lang onderbelicht omdat er geen journalistiek van binnenuit mogelijk was. Het onrecht wordt nu benoemd en gezien, dat is een winst."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie