Toespraak Hezbollah-leider 'illustreert politiek falen in de regio'
- Nieuws
- Toespraak Hezbollah-leider 'illustreert politiek falen in de regio'
Na wekenlang van zwijgen doorbreekt Hassan Nasrallah zijn zwijgen. De toespraak van de onbetwiste leider van de gewapende militie Hezbollah is door vriend en vijand in de regio –en ver daarbuiten– gevolgd. De Libanese strijdgroep is al verwikkeld in schermutselingen in het grensgebied met Israëlische troepen. Gevreesd wordt voor verdere escalatie in het Midden-Oosten. Hezbollah-kenner en onderzoeker Reinoud Leenders van King’s College in Londen legt in Bureau Buitenland uit waarom het zo belangrijk is om naar de woorden van Nasrallah te luisteren.
Video niet beschikbaar
Nasrallah waarschuwt
In een vurige toespraak benadrukt de 63-jarige Nasrallah dat zijn organisatie al bezig is met militaire acties tegen Israël. Er vielen afgelopen weken al 57 doden aan de kant van Hezbollah. Maar voorlopig komt er geen volledige oorlog. De voorman waarschuwt wel dat een preventieve aanval op Hezbollah door Israël door zijn groep zal worden afgestraft. Over een verdere escalatie bleef Nasrallah vaag. Hij zegt vooral niet onder de indruk te zijn van het Amerikaanse vliegdekschip, dat als steun voor Israël naar de regio is gestuurd.
"Nasrallah zal vooral dreigen en geen openlijke oorlog verklaren", vertelt Hezbollah-expert Leenders een half uur voor de toespraak in Bureau Buitenland. In de rede van vandaag krijgt de Nederlander, die al jaren deze militie volgt, gelijk. Achteraf zegt Leenders: "Het is een matigende toon van hem, maar hij houdt nog altijd wel alle opties open."
Het is het politiek faillissement van van de Arabische wereld.
Langverwachte speech
"Arabische staatsleiders hebben zich niet geloofwaardig uitgesproken tegen het Israëlische geweld. Nu luistert iedereen in de regio naar Nasrallah. Er is veel woede en frustratie", zegt Leenders. Nasrallah heeft in zijn toespraak ook de opstellingen van leiders in het Midden-Oosten gehekeld. Hij roept op tot een boycot. Of iedereen die hoopte op een duidelijke boodschap tevreden zal zijn met de woorden van Nasrallah is nog maar de vraag. "Het is het politiek faillissement van van de Arabische wereld. Want hoewel deze man een heel belangrijke speler is, schuilt hier een tragiek in. Hij is ook geen heilige. Dat binnen de Arabische wereld de verontwaardiging over de Israëlische aanvallen groot is en door deze man verwoord moeten worden, illustreert het politiek falen in de regio."
Regionaal conflict
En toch zijn er situaties waarbij Leenders denkt dat het wel verder zou kunnen escaleren. "We zijn dichter bij het moment dat de Libanese strijdgroep toch besluit over te gaan tot een volledige oorlog", vertelt Leenders. De expert zegt dat Nasrallah rode lijnen heeft. "De Israëlische operatie met de doelstelling om Hamas te vernietigen is onaanvaardbaar voor Hezbollah. Uit solidariteit met Hamas, maar ook omdat ze vrezen de volgende te zijn. Maar ook wanneer het humanitaire drama zulke proporties krijgt, met mogelijke deportaties van Palestijnen, dan is dat ook een rode lijn. Vanuit Hezbollah's optiek zijn ze heel dichtbij die rode lijnen. Ik sluit niet uit dat ze al hebben besloten om actie te ondernemen."
Duitsland worstelt met pro-Palestina demonstraties & Profiel: Nasrallah, leider Hezbollah - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.