Buitenland
WNL

André Kuipers pleit voor een Europees ruimtestation

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. André Kuipers pleit voor een Europees ruimtestation

Europa moet onafhankelijk in de ruimte kunnen opereren. Dat zei astronaut André Kuipers woensdagochtend in Sven op 1. Nu de spanningen tussen Rusland en het Westen toenemen, is het volgens hem extra belangrijk dat het Europese continent de eigen broek op kan houden. “Het zou goed zijn als Europa een eigen ruimteschip heeft.”

Video niet beschikbaar

“Dan kun je zelf bepalen wanneer je informatie verzamelt en raketten lanceert”, verklaart Kuipers. Maar niet alleen de Russische dreiging is reden voor Europese zelfstandigheid. “We hebben nu Joe Biden in de Verenigde Staten zitten, maar ten tijde van Trump waren de kaarten ook anders geschud.”

Oorlog in Oekraïne

Kuipers constateert dat de ruimtevaart te lijden heeft onder de oorlog in Oekraïne. “Rusland zou meedoen aan internationale plannen om weer naar de maan te gaan, maar sinds de annexatie van de Krim zie je daar al barsten ontstaan.”

Vanaf dat moment kreeg Rusland met sancties in de ruimte te maken, tot ongenoegen van het Kremlin.
“De Russische ruimtebaas zei destijds: ‘Jullie zijn van ons afhankelijk, dan gebruik je maar een trampoline om de ruimte in te komen’.” De afname van internationale samenwerking zorgt er volgens de astronaut voor dat de wetenschap ook onder de oorlog lijdt.

Nieuwe wapenwedloop

In tijden van een nieuwe wapenwedloop in de ruimte, die volgens Kuipers inmiddels is begonnen, probeert het Westen zo min mogelijk gebruik te maken van Russische faciliteiten.

Commerciële ruimtebedrijven zoals het SpaceX van Elon Musk springen nu in dat gat. “Musk spint hier nu garen bij”, zegt Kuipers.

Sven op 1 met André Kuipers

Ster advertentie
Ster advertentie