De nieuwste hotspot voor surfers? Noord-Korea
- Nieuws
- De nieuwste hotspot voor surfers? Noord-Korea
[VPRO] Vergeet Hawaii, Bali of Zuid-Afrika. Dé nieuwe surfbestemming is Noord-Korea. Dat de regering meer openstaat voor buitenlandse toeristen bleek eerder al uit het organiseren van de marathon van Pyongyang en het openen van een heus ski-resort.
Sinds enige tijd worden er nu ook surftrips naar het dictatoriale land aangeboden. Volgens de organisatoren is de Noord-Koreaanse kust een onontdekte parel.
Vanavond in Bureau Buitenland: een gesprek met Markos Kern over hoe hij op het idee kwam om surfvakanties naar Noord-Korea op te zetten.
Het idee om surfmogelijkheden in Noord-Korea te gaan onderzoeken ontstaat in 2015 bij een groep ervaren surfers in Californië. Kijkend naar satellietbeelden van verschillende kustlijnen over de hele wereld komt de groep vrienden foto’s tegen van de Noord-Koreaanse kust. Tot hun verrassing zien ze daar kilometerslange ongerepte stranden met fantastische golven. Dit is het begin van Surf North Korea.
De oostkust van Noord-Korea (Foto: Wandering Soles Photography)
Dat het gaat om een van de meest gesloten en repressieve landen in de wereld houdt de surfers niet tegen in hun plan om deze potentiële surflocatie van dichtbij te gaan bekijken. Uiteindelijk krijgen ze zelfs officiële toestemming van de dictatoriale regering om een surfexpeditie op te zetten, en daarna commerciële surfvakanties aan te bieden.
Vrede tussen naties
Het Surf North Korea team bestaat uit Markos Aristides Kern, Andrea Lee en Nik Zanella. Op hun website noemen ze de surfvakanties 'een neutrale manier om mensen bij elkaar te brengen'. Het team heeft met het project dan ook een groter doel, naast het ontdekken en delen van deze nieuwe surfspot. Ze hopen de dialoog te openen tussen buitenstaanders en de lokale bevolking en hiermee vrede tussen naties te stimuleren.
De populaire YouTube-ster Louis Cole maakte vorige maand zelfs een nummer over surfen in The Democratic People's Republic of Korea oftewel: ‘Surfin’ in the D-P-R-K’, samen met Noord-Koreaanse surfers. Het nummer lijkt als belangrijkste doel te hebben om saamhorigheid uit te stralen en te laten zien dat Noord-Koreanen ook maar gewoon mensen zijn. En bovenal: dat surfen mensen van over de hele wereld bij elkaar brengt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Achteraf krijgt Cole wel kritiek over het feit dat hij in de video, en in zijn andere vlogs, alleen positieve ervaringen in Noord-Korea laat zien. Amerikaanse media betichten hem ervan simpelweg propaganda te hebben geproduceerd. Zelf ontkent hij dit.
Meer over het opmerkelijke plan om surfvakanties naar Noord-Korea aan te bieden hoor je vanavond in Bureau Buitenland, tussen 20.00 en 20.30 uur op NPO Radio 1.