Buitenland
NOS

Claudia Sheinbaum eerste vrouwelijke president van Mexico

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Claudia Sheinbaum eerste vrouwelijke president van Mexico

Een historisch moment in Mexico - het land krijgt voor het eerst een vrouwelijke president: Claudia Sheinbaum. Haar partij Morena kreeg een absolute meerderheid van de stemmen bij de verkiezingen van zondag. Correspondent Boris van der Spek vertelt meer in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"De sfeer bij Morena op dit moment is erg goed. Mexico-stad loopt op dit moment al aardig vol met aanhangers van de partij, die allerlei vlaggen bij hebben. De overwinning is in principe geen verassing, de peilingen wezen er al wel op. Maar het is wel een historisch hoge uitslag: met bijna 60 procent van de stemmen is op alle fronten fors gewonnen."

Ongeregeldheden

"De opkomst was hoog. Maar er waren wel meerdere incidenten. Het land wordt geteisterd door bendegeweld. In meerdere steden werd geprobeerd om stembureaus in brand te stelen of stembiljetten te stelen. In sommige steden was de organisatie slecht geregeld waardoor stembureaus pas laat open gingen of er een tekort was aan stembiljetten."

"Maar ja, als je nagaat dat bijna honderd miljoen mensen konden stemmen vandaag en dat er in totaal zo'n 20 duizend posities beschikbaar waren, waren dat eigenlijk slechts schoonheidsfoutjes."

Burgemeester en klimaatwetenschapper

Sheinbaum kreeg ongeveer 58 procent van de stemmen. Haar uitdager, oppositiekandidate Xóchitl Gálvez, bleef steken op 29 procent.

Sheinbaum heeft een achtergrond als klimaatwetenschapper. Ze was burgemeester van Mexico-Stad en is lid van de partij van zittend president Andrés Manuel López Obrador. Die mocht niet meedoen, omdat een president in Mexico slechts één termijn van zes jaar mag regeren.

Beleid en bendegeweld

Sheinbaum wil het beleid voortzetten van haar voorganger, die erg populair is. Ze profileert zich net als de links-nationalistische López Obrador als verdediger van de staat. Ook wil ze dat natuurlijke hulpbronnen zo veel mogelijk in publieke handen blijven, en wil ze grote infrastructuurprojecten realiseren en welzijnsprogramma's behouden en uitbouwen.

"Sheinbaum heeft dus gezegd dat ze door wil gaan met die speerpunten. Maar ze heeft natuurlijk ook te maken met een enorme veiligheidscrisis in Mexico. Er is heel veel bendegeweld in het hele land , ook tijdens de verkiezingscampagne. En dat wordt haar grootste uitdaging, omdat onder de vorige regering dat geweld eigenlijk alleen maar is toegenomen. En dan zijn er nog de immigratieproblemen en de band met de Verenigde Staten, waar ook verkiezingen aankomen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie