Buitenland
VPRO

Er rollen veel koppen in de Roemeense politiek

foto: ANP/ Robert Ghementfoto: ANP/ Robert Ghement
  1. Nieuwschevron right
  2. Er rollen veel koppen in de Roemeense politiek

Nét over de grens met Bulgarije werd vorige week een voormalige Roemeense minister opgepakt die werd gezocht door de politie. Stiekem probeerde ze het land te ontvluchten. “De laatste tijd rollen er opvallend veel koppen in de Roemeense politiek”, vertelt correspondent Frank Elbers in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Roemenië met Frank Elbers

Op heterdaad betrapt

“Het gaat om de voormalig minister van Toerisme en Ontwikkeling, de 48-jarige Elena Udrea”, laat Elbers weten. “Zij werd gearresteerd terwijl er een gevangenisstraf van zes jaar boven haar hoofd hing”. Dit is allemaal vanwege ambtsmisbruik en miljoenen euro’s aan omkoping, belastingontduiking en witwassen.

Udrea was het land eerder al ontvlucht richting Costa Rica, waar ze ook politiek asiel had aangevraagd. “Een paar jaar later dook ze opeens, met haar pasgeboren kind, weer op in Roemenië,”, vertelt de correspondent. “Toen is ze weer ondergedoken, hopende dat die corruptiezaak zou overwaaien”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een trend

Het verhaal is deel van een trend: “het is erg onrustig in de Roemeense politiek”, legt Elbers uit. Allereerst is het al een tijdland erg onrustig binnen de grote Roemeense partijen, en veel persoonlijke vetes en andere ruzies zorgen ervoor dat velen niet lang in hun functie blijven.

“Ten tweede wordt er enorm gejaagd op politici die verdacht worden van corruptie”, laat Elbers weten. Deze traditie is al langer een doorn in het oog van Brussel, en in 2019 leidde het zelfs tot een kleine diplomatieke rel tussen de EU en Boekarest, toen voormalig topaanklager Laura Kovesi werd genomineerd als Europees officier van justitie. In haar vaderland had ze een reputatie als keiharde corruptiejager, tot ze ontslagen werd door de Roemeense regering. De toenmalige president Klaus Iohannis reageerde hierop met nieuwe wetgeving, die onderzoek naar dit soort wanpraktijken bemoeilijkte. "Hoe dan ook," aldus de correspondent, "het rommelt momenteel enorm in de Roemeense politiek".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie